Index Vakbarát Hírportál

Cicás képekre építettek online egyetemet

2012. szeptember 1., szombat 08:33

Hogyan lett az eleinte még kamu felhasználókkal feltuningolt egyszerű linkgyűjtőből az egyik legbefolyásosabb weboldal? A világ angolul beszélő népességének értelmesebb része a Redditen csoportosul, és már nemcsak híreket, vicces mémeket vagy személyes élményeket osztanak meg egymással. A portálon adott interjút a rocker Serj Tankien, a Mars-járó Curiosity irányítói, de a látogatók akár a Ku Klux Klannal barátkozó feketéknek is feltehetnek kérdéseket. A Reddit legújabb látogatóvonzó húzása egy online egyetem elindítása volt.

A Redditet 2005-ben alapította két 22 éves egyetemista, Steve Huffman és Alexis Ohanian, akik alaptőkéjüket az induló cégeket támogató Y Combinatortól kapták. A vállalkozás az utóbbi években pörgött fel, és a több millió aktív felhasználó naponta több ezer linket tölt fel. Az alapítók nemrég elismerték, hogy a kezdeti ínséges időkben klónokkal árasztották el az oldalt, hogy látogatottabbnak tűnjön, de most már nem kell trükközniük. Közel állnak ahhoz, hogy igazzá váljon a Reddit nagyképű jelmondata, miszerint ez az internet kezdőlapja. Az Alexa mérései szerint a reddit.com a világ 136. leglátogatottabb oldala, az Egyesült Államokban pedig 69-ik helyen áll.

A lap alapvetően angol nyelvű, a magyar szekcióban általában az országunk iránt érdeklődő külföldiek tesznek fel kérdéseket. A magyar nyelvű klónja, a szimpatikus.hu még nem gyűjtött be sok látogatót. A Reddit még most is alapvetően egy linkgyűjtő portál, amelyre bárki beküldhet hivatkozásokat. Ezeket a tartalmakat a redditorok (így nevezik magukat az oldal olvasói) vagy leszavazzák, vagy támogatják. A legjobb beküldött anyagok a frissességük és a pozitív voksok alapján kikerülnek a főoldalra, a legszélesebb közönség elé.

A tartalmakhoz bárki hozzászólhat, és ez jelenti az oldal igazi erejét: bármilyen kérdés merül fel, azt a közösség megvitatja. Mivel a hozzászólásokra is lehet szavazni, a legjobb válaszok hamar előtérbe kerülnek. Ha egy téma elég nagy figyelmet kap, szinte biztos, hogy megjelenik az oldalon az adott terület szakértője is, aki a szokásos trollkodásnál magasabb színvonalon, közérthetően és adatokkal alátámasztva szól hozzá a kérdéshez.

Az ateistáktól a füvesekig

A Reddit közösségteremtő erejét növeli, hogy bárki létrehozhat aloldalakat, amit subredditnek hívnak. Ezeknek a közönsége sok esetben egészen extrém méretű, az ateistákat gyűjtő szekciónak jelenleg több mint egymillió tagja van.

Ez egyébként egy olyan aloldal, amely automatikusan megjelenik a felkínált lehetőségek közt, és a frissen regisztrált felhasználókat automatikusan rárakják. A követett aloldalakról természetesen bármikor leiratkozhatunk, ami az ateista subreddit esetében nagy megkönnyebbülés. Hiszen attól még, hogy valaki ateista, elég unalmas folyamatosan ennek örülni. Az oldal teret ad az erkölcstelen és/vagy illegális tevékenységek megvitatásának is, a füves cigit kedvelőknek például háromszázezres közössége tobzódik itt. Nem engednek meg azonban mindent, a fiatalkorú lányok lenge öltözetű képeit gyűjtő Jailbait aloldalt például betiltották.

A Ku Klux Klan fekete barátai

A legnagyobb hatása talán az oldal IAmA-szekciójának van ("I am a ...", Én vagyok egy ...). Ezen az aloldalon vannak a híres, érdekes emberekkel készült közösségi interjúk, amelyekhez szintén bárki hozzászólhat. Mivel itt is működik a szavazós rendszer, a legjobb kérdések nagyobb figyelmet kapnak, a hülyeség pedig eltűnik a süllyesztőben. A felhasználók sokszor olyan irányba terelik a beszélgetéseket, ami egy normál hírportálon elképzelhetetlen lenne.

Az élmény elképesztő: nemrég a Curiosity mérnökeiből álló csoport vállalt közösségi interjút, a legmagasabbra szavazott hozzászólás pedig arról szól, hogy a csapat egyik tagja nyolc éve nem hozta vissza a kommentelő lineáris algebra tankönyvét. Emellett persze ott vannak olyan szakmai kérdések, amelyeket akkor még nem nagyon feszegetett senki. Például az, hogy pontosan hogyan és milyen sebességgel működik a kommunikáció a Mars-járóval, és hogy tényleg marsi idő szerint élnek-e a Curiosity irányítói.

A szekcióban nemcsak a geekek kedvenc témái kapnak helyet. Megfordult itt Stan Lee, a Marvel képregénybirodalom atyja, Serj Tankian, a System Of a Down énekese, a Tenacious D pedig hangban válaszolt a kérdésekre. Egy jó interjúhoz nem kell feltétlenül híresnek lenni: rengeteg kérdést kapott például a Mussolini beszédét megélt 95 éves olasz nagymama, akinek az unokája olvasta fel a kérdéseket és gépelte a válaszokat. Egészen extrém témák is megfordulnak erre, interjút adott például egy 23 éves srác, aki öt éve nem hagyta el az otthonát, élményeiről számolt be egy triád (hárman élnek párkapcsolatban), egy Ku Klux Klannal bárátkozó fekete férfi, valamint egy posztoló, aki több évig élt szexuális kapcsolatban az anyjával.

ObAmA beszakította a Redditet

Szerdán, a Reddit történetében először az Amerikai Egyesült Államok aktuális elnöke, Barack Obama is készített közösségi interjút. A lépés nem túl meglepő, a kampány fokozódik, a redditorok nagy része pedig a linkbeküldések alapján egyértelműen a demokraták felé húz.

Az elnök AMA-ja annyi embert érdekelt, hogy a szerverek nem bírták a terhelést, és az oldal több órára leállt. A redditorok most sem hazudtolták meg magukat, a komoly kérdések mellett akadt olyan, aki hozzászólásában kijavította az elnök elgépelését, egy másik erről híres felhasználó pedig vízfestéssel köszöntötte a Redditen.

Közösségi egyetem

Az oldal kiváló forrás lehet akkor is, ha valami újat szeretnénk tanulni. A legjobb talán a Today I Learned (Ma megtudtam, hogy) subreddit, ahol olyan információkat küldenek be, amelyek már nem maiak, de nem is túl régiek, viszont nagyon érdekesek. A témakörök nagyon széles skálán mozognak, kiderülhet innen, hogy 12,3 kilométer volt a legmélyebb, ameddig valaha fúrtak, vagy, hogy a NASA időről időre levetíti az Armageddont az űrhajósoknak, akiknek minél több pontatlanságot kell találniuk a filmben.

Sokszor előfordulnak haszontalan, de vicces tények is, például, hogy az USA alkotmányának egyik aláírója abba halt bele, hogy egy bálnacsontot helyezett a péniszébe.  De megtudhatjuk, hogy a világ LSD-szükségletének kilencven százalékát egyetlen ember állította elő, és érdekes az is, hogy egy rab egy kártyapaklival robbantotta fel magát a saját cellájában.

Aki a megkérdőjelezhető hasznú tényeknél komolyabb dolgokra vágyik, annak sem kell csalódnia: létezik egy BestOf és egy DeepthHub nevű szekció, amelyekben összegyűjtik a legjobb válaszokat, tudományosan alátámasztott közléseket, érveléseket és vitákat. Az oldal üzemeltetői is felismerték, hogy tényleg sok értelmes, képzett ember szólal meg a kommentekben, ezért úgy döntöttek, egyfajta online egyetemet indítanak az oldal alapjain.

A University Of Reddit idén augusztusban indult el, de már most is rengeteg kurzus közül lehet választani. Többet visszaigazolt szakértők, a terület doktorai tartanak tartanak. Az egész weboldal csak egy keret, a tanárok maguk választják meg a tanítási módszert: van aki egyszerűen csetel majd a hallgatókkal, mások Skype-on oktatnak. A legtöbb kurzus szeptemberben kezdődik, sajnos az amerikai időzónákhoz igazítva, az azonban irányelv, hogy mindent rögzítsenek, így senki nem marad le semmiről.

Mészárlás percről percre

A redditorok néha összeállnak és hihetetlen mennyiségű információt szednek össze egy-egy kérdésről vagy emberről. Erre a közösségi információgyűjtésre legutóbb akkor figyelt fel a világ, amikor mindenkinél gyorsabban és pontosabban szállítottak információkat az új Batman film bemutatóján lezajlott mészárlásról. A közösség már akkorára duzzadt, hogy szinte mindenhol jelen vannak, ahol történik valami. Órákkal a szörnyű gyilkosságok után az egyik túlélő már feltöltött egy képet a furcsa dolgokat gyűjtő WTF-szekcióba, amelyen sebesülése látható (18+), egy másik áldozat pedig még a hírekbe kerülés előtt kért segítséget a közösségtől, mert nem bírta feldolgozni a történteket.

Nemcsak ez a viszonylag friss eset mutatja, hogy jelenleg a redditorok az internet legjobb nyomozói, a közösségi oldalban már elképesztő erő van. Tavaly októberben egy lány feltöltötte a Youtube-ra, ahogy apja, egy texasi bíró egy övvel megverte a testvérét, amiért az zenéket töltött le a netről. A videóra senki sem reagált, ezért a lány a Reddithez fordult. Az ügyet mindenki megismerte, a videót csak a Youtube-on mára több mint hétmillióan látták. A redditorok a sajtóhoz és a megfelelő szervekhez fordultak, az apa ellen pedig nyomozás indult.

Elképesztő az a történet is, hogy segítségkérése után néhány órával megtalálták például egy 24 éves, örökbefogadott fiú biológiai szüleit. Ugyanígy  előásták egy 1969-es tévésműsor felvételét is, amelyben az egyik felhasználó sógora szerepelt. A felvételt születésnapi ajándéknak szánták, stílusosan a reakciót is felrakták a Youtube-ra.

Reddit, az életmentő

Az egyik legérdekesebb subreddit a r/suicidewatch, azaz az öngyilkosság-figyelő. Azt nem lehet tudni, hány életet mentettek meg eddig, az viszont biztos, hogy nagyon sokaknak segítettek azzal, hogy meghallgatták panaszaikat és tanácsokkal látták el őket. Majdnem 14 ezer feliratkozott felhasználójával ez a világ egyik legnagyobb, ennek az ügynek dedikált közössége.

Egész gyakori, hogy valamilyen halálos betegségben szenvedők tőlük kérnek segítséget, hogy utolsó napjaikat szebbé tehessék, sokszor eredménnyel: gyűjtöttek már 30 ezer dollárt, hogy valaki egy jót utazhasson, egy haldokló kisfiút pedig összehoztak kedvenc scifi-regénye szerzőjével, mivel csak halála után jelent volna meg a befejező rész, elment hozzá, és felolvasta neki.

Olyan is előfordult már, hogy a hozzászólók között jelenlévő szakértő ismert egy új gyógymódot egy betegségre. A gyűjtések közül talán a legnagyobb figyelmet a megalázott buszfelügyelő kapta, akinek az eredetileg kitűzött 5 ezer dolláros cél helyett több mint 700 ezer dollárt gyűjtöttek, ha meg tudjuk változtatni egy ember életet a számítógép elől, miért ne tegyük felkiáltással.

Továbbra is mémgyár

Ami pedig igazán különlegessé teszi a honlap böngészését, hogy a fenti jó cselekedetek mellett ez az oldal felelős jó néhány, az utóbbi időben elterjedt vicces dologért is. Korábban a 4chan volt a mémek elsőszámú forrása, mára ezt a szerepet kezdi átvenni a Reddit. A legtöbb mém ugyan még mindig nem innen indul, de nagyon sokat ez a közösség kap fel, és kezd el terjeszteni.

Legutoljára innen robbant az olimpiai mémek nagy része, nagyon sok korábbi pedig innen vándorolt át a 9gagre: például az Overly Attached Girlfriend (túlságosan ragaszkodó barátnő), aki azóta is a legnépszerűbb nő a redditorok körében, ráadásául egy másik felhasználó nagyon hasonlított rá, így megszületettet a mém párja, a túlságosan ragaszkodó barát is.

A régebbi mémeknek külön aldoldala van, nem beszélve a cuki állatokat gyűjtő Awwról, de a számítógépes játékokról szóló részben is gyakran a humor a főszereplő. Mindez egy, a neten eddig soha nem látott kavalkádot jelent, ahol a céltalan szórakozás és a legmélyebb beszélgetések jól megférnek egymással.

Rovatok