Index Vakbarát Hírportál

Egymilliárd dolláros arcfelismerőt fejleszt az FBI

2012. szeptember 8., szombat 09:00

Elindította az egymilliárd dolláros költségvetésű Next Generation Identification nevű programját az amerikai szövetségi nyomozóiroda. Az FBI évek óta igyekszik már az arcok vizuális azonosítására és változatos biometrikus azonosítók tárolására alapuló óriási adatbázis felépítésével, de eddig az arcfelismerő programok nem voltak elég fejlettek a projekt elindításához. A képfeldolgozó technikák fejlődése mostanra lehetővé tette, hogy elinduljon a program, egyelőre néhány állam töltötte fel  a bűnözői adatbázisának képeit tesztelésre. Ha minden a tervek szerint halad, 2014-ben indulhat az egész USA-ban az NGI program.

Az adatbázis a bűnözők arcképe mellett ujjlenyomatot, írisz-mintázatot, DNS-mintát, és hangmintát is tartalmazni fog, és az ígéretek szerint a rendszert kiszolgáló képfeldolgozó algoritmus térfigyelő kamerák képén vagy az internetre feltöltött publikus fotókon is képes lesz kiszúrni a körözött bűnözőket.

Jogvédők a rendszer pontossága miatt aggódnak, és azt mondják, katasztrofális következményei lehetnek, ha az arcfelismerő túl sok hamis riasztást ad ki, és bűnözőkre véletlenül hasonlító ártatlanokat fog ezért a rendőrség meghurcolni, vagy akár csak megfigyelni és lehallgatni. Az FBI tesztjei szerint az arcfelismerő 92 százalékos pontossággal azonosította az 1,2 millió fotót tartalmazó tesztadatbázisban szereplő emberek arcát a rendszer főpróbáján. Akkor is sikeres lehet az azonosítás, ha a gyanúsított nem néz egyenesen a kamerába - az adatbázis a szemből és profilból készített fotók alapján 3d-s modellt készít, és ennek a megfelelő szögbe beforgatott verziójával hasonlítja össze kamera képén látható alanyt.

Az FBI is elismeri, hogy a rossz fényviszonyok sokat rontanak az arcfelismerés hatékonyságán, ezen pedig leginkább infravörös tartományban működő kamerákkal lehetne javítani. Az ilyen kamerák egyelőre nagyon drágák. Hogy a legegyszerűbb álcázó trükkök, a haj és az arcszőrzet levágása vagy megnövesztése mennyire tudja átverni az egymilliárd dolláros arcfelismerőt, arról egyelőre nem nyilatkozott a nyomozóiroda.

Az FBI adatbázisában egyelőre csak körözött vagy letartóztatott bűnözők szerepelnek, de a nyomozóiroda már tárgyal az egyes amerikai államok közlekedésrendészetével, hogy hozzájusson a jogosítványokon szereplő fotók adatbázisához. Mivel Amerikában szinte minden felnőttnek van jogosítványa, és ezt használják személyi igazolvány helyett is, az FBI ezzel gyakorlatilag az ország teljes lakosságát be tudná söpörni az arcfelismerője adatbázisába.

Rovatok