Index Vakbarát Hírportál

Kicsi, tükörreflexes gép a Nikontól

2012. szeptember 13., csütörtök 12:48

A Nikon bemutatta új, 24,3 megapixeles, FX formátumú professzionális D-SLR gépét, a Nikon D600-as modellt. A D600 a valaha készült legkisebb és legkönnyebb, teljes képes tükörreflexes rendszerű Nikon fényképező. Egy félprofi hobbigépről van szó, ami pici és könnyű – legalábbis kategóriájához képest.

A profik világában még nem indult el a miniatürizálás, megmaradtak a nagyméretű tükörreflexes gépek. Az alsóbb kategóriákban azonban megkezdődött a kisebb fényképezőgépek fejlesztése, a felhasználók nem akartak nagy és nehéz gépeket cipelni magukkal. Egy új kategória is kialakult a hobbifotósoknak, a tükör nélküli cserélhető objektíves gépek. Ezek hasonló minőségű képeket ígértek, mint a belépő kategóriás tükörreflexesek, cserébe sokkal kisebbek és könnyebbek voltak.

A Nikon most a félprofi kategóriában mutatott be egy kicsi fényképezőgépet, amely azonban megtartja a tükörreflexesekre jellemző minőséget és funkciókat. A fényképezőgép tartománya az igazi nagy látószögtől a szuper telefotóig terjed, megkapta a profi gépeken használt FX-képérzékelőt.

A D600 24,3 megapixeles, a beállítható ISO-tartomány 100-tól 6400-ig terjed, ami felfelé 25 600-nak, lefelé pedig 50-nek megfelelő értékig bővíthető, így kevés fény mellett is jó képeket készít. Azt a Nikon is elismerte, hogy nincs mindig szükség 24,3 megapixelre, de így alacsonyabb lesz a zajtartalom, sokkal több információ van egy képben, így kár apróbb részletei is kinagyíthatóak.

Átalakították az autofókuszt, 39 pontos lett az AF-rendszere, ez a Nikon csúcsgépében, a D4-ben jelent meg először. Full HD-videókat vesz fel, ezeket 30, 25 és 24 kocka/másodperces sebességgel, míg a 720p formátumú videókat 60, 50 és 25p sebességgel rögzíthetők. A gép time laps üzemmódra is képes (erre már a D800 is képes volt), a fényképezőgépen beállítható, milyen időközönként készítsen képet (másodpercenként, percenként, vagy akár néhány óránként). Amikor végzünk, a fényképezőgép automatikusan összefűzi a képeket filmmé.

A gépnek két kártyafoglalata van, mindkettőbe sd-kártyát lehet tenni, így nem kell attól tartani, hogy hamar megtelik. Választható olyan opció is, hogy egyik kártyára csak a videókat, másikra csak a képeket mentse a fényképezőgép, vagy akár formátum szerint is el lehet különíteni a két kártyát egymástól.

Külön markolatot lehet kapni hozzá tartozékként, ebben akkumulátor is van, valamint különböző kimenetek, ezzel a kiegészítővel akár 1800 képet is lehet készíteni egy töltéssel. Úgy alakították ki a fényképezőgépet, hogy ellenálló legyen, első és hátsó fedele magnéziumötvözet, akkumulátor nélkül 760 gramm a tömege. Szeptember 18-tól vásárolható meg, csak a váz 2100 dollár lesz, ami mai árfolyammal számolva nagyjából 470 ezer forint.

Rovatok