Index Vakbarát Hírportál

A legkisebb tükörreflexes gép

2012. szeptember 17., hétfő 17:00

A tükörreflexes fényképezőgépeket is elérte a miniatürizálás trendje. A Nikon múlt héten mutatta be addigi legkisebb DSLR fullframe fényképezőgépét, hétfőn a Canon mutatta be az EOS 6D-t, amely szerintük a világ legkisebb és legkönnyebb ilyen fényképezőgépe. Az EOS 6D-ben teljes képmezős CMOS-érzékelő található, így utazáshoz, portré- és tájképfotósok számára ajánlják.

A gyártók felismerték a felhasználók igényeit, és a félprofi gépeknél is megpróbálnak minél kisebb fényképezőgépeket gyártani, amit szívesen visznek magukkal akár egy kirándulásra vagy nyaralásra anélkül, hogy egy hatalmas táskát kellene ezért cipelniük. A kisebb gyártók egy új kategóriát találtak ki, a tükör nélküli cserélhető objektíves gépek (MILC) kategóriáját, amelyekkel hasonló minőségű fényképeket lehetett készíteni, mint az alsóbb kategóriás tükörreflexesek, de sokkal kisebbek és könnyebbek voltak a gépek.

A két legnagyobb gyártó, a Nikon és a Canon azonban sokáig nem lépett be erre a piacra, végül a Nikon egy éve, a Canon néhány hónapja mutatta be saját MILC fényképezőgépét. Most is inkább a tükörreflexesekkel próbálják megfogni a vásárlókat, mindkét gyártó kijött egy kicsi (legalábbis a kategóriájában kicsi) tükörreflexes géppel. Azért írjuk, hogy a kategóriájában kicsi, mert 770 grammos tömegével és 144,5*110,5*71,2 milliméteres nagyságával még mindig nagyobb, mint egy átlagos MILC.

A minél több megapixel is trendnek látszik, a 24,3 megapixeles Nikon D600 után a Canon EOS 6D 20,2 megapixeles, ez azért lényeges, mert a készített képekből akár poszterméretben is lehet nyomtatni, illetve vághatóak a minőség romlása nélkül. A natív 100–25600 (50–102400-ra kiterjeszthető) ISO-tartomány szintén minden eddiginél egyszerűbbé teszi az éles, természetes képek készítését majdnem teljes sötétségben is. Az új, 11 pontos autofókusz-rendszer is az eddigi legjobb teljesítményt kínálja alacsony megvilágításnál az összes valaha készült Canon AF-rendszer közül.

A fényképezőgép sok automatikus módot és kreatív felvételi funkciót kínál, de teljes kézi vezérléssel is használható a fényképezőgép. Olyan kényelmi funkciókat is beletettek, mint ez egytengelyes elektronikus horizont, így biztosan vízszintes lesz a fénykép. Új processzort terveztek a fényképezőgépbe, amellyel teljes felbontás mellett is 4,5 fényképet tud készíteni másodpercenként.

Mostanában egyre elterjedtebb a fényképezőgépekben az úgynevezett csendes mód, nem a Canon az első, akik ezt a funkciót teszi a fényképezőgépbe. Ez esküvői fotózáskor vagy olyan eseményeken lehet fontos, amikor a legkisebb zaj is zavaró lehet.

A Canon követi a trendeket és wifit tett a fényképezőgépbe, a felhasználók így azonnal megoszthatják a fényképeket Facebookon, Instagrammon. A képeket vezeték nélkül el lehet küldeni nyomtatókra, külső tárolóeszközökre, akár a videókat is meg lehet nézni egy olyan eszközön, amelyhez tud csatlakozni wifin.

A wifivel okostelefonhoz is lehet csatlakozni, egy alkalmazással a mobil használható a fényképezőgép távvezérlésére is, a felvétel és a fókusz beállításainak módosítására, de akár fényképezésre és a kész kép megnézésére is.

Rovatok