Index Vakbarát Hírportál

Leleplezték az internet legrosszabb trollját

2012. október 16., kedd 10:28

Valóságos háború tört ki az internet legbefolyásosabb közösségének tartott Reddit és a Gawker blogbirodalom között, amikor a Gawker egyik írója leleplezte az internet legrosszabb trolljának tartott Violentacrez nevű felhasználót. Violentacrez évek óta hírhedt volt a Redditen, több mint 400 subredditnek nevezett fórumot moderált és töltött fel tartalommal, ezek legtöbbje az illegalitás határán egyensúlyozott, rasszista, erőszakos vagy pedofilgyanús témákkal foglalkozott. A Redditen meghirdették a Gawkerhez tartozó blogok linkjeinek bojkottálását, mondván, Violentacrez bármit is csinált, az szólásszabadsághoz fűződő jog védi, amíg bíróság nem mondja ki, hogy bűnös.

A Gawker bloggere, Adrian Chen a hétvégén közölte az Ember a troll mögött című cikkét, amiben részletesen beszámol Violentacrez viselt dolgairól, és elárulja ki ő a való életben: egy nevű, 49 éves texasi férfi. A cikk után Brutsch-t kirúgták a munkahelyéről (egy pénzügy szolgáltató cégnél dolgozott). A férfi arról panaszkodott, hogy a felesége mozgássérült, a kirúgással megszűnt a társadalombiztosítása, és a házán jelzálog van, amit most nem tud fizetni, vagyis a leleplezés gyakorlatilag tönkretette az életét. Most a Redditen Paypal-adományokat vár a vele együttérzőktől.

Violentacrez mindig is erősen megosztotta a közösséget, és a Reddit több ezer fős, önkéntes moderátori csapatát egyaránt. Az általa futtatott fórumok közül a leghírhedtebb az r/Jailbait, illetve az r/Creepshots voltak, előbbi olyan lányokról közölt képeket, akikről nehéz első látásra elnönteni, hogy nagykorúak-e, a második szintén nőkről készített fotókon alapult, nyilvános helyeken elkapott kínos pillanatokkal, szoknya alá bepillantó kamerákkal, természetesen a képen szereplő nők tudta és engedélye nélkül. Mindkét fórum sok támadást kapott személyiségi jogok megsértése miatt, a Jailbaitet be is zárták, amikor már a CNN is foglalkozott vele. Brutsch a Jailbait védelmében Britney Spears videoklipjeivel érvelt, ahol szintén lengén öltözött, középiskolás korúnak látszó lányok szerepelnek, szexuálisan szuggesztív pózokban, egész álló nap az MTV-n, zenecsatornákon és a fiataloknak szóló magazinokban.

Violentacrez további fórumai között olyanok voltak, mint a Niggerjailbait (fiatal fekete fekete lányok fotói), Incest (vérfertőzés), Jewmerica (masszív zsidózás), Hitler, Beatingwomen (bántalmazott nők rendőrségi fotói), vagy Picsofdeadkids (képek halott gyerekekről). A támogatói szerint mindez belefér a szólásszabadságba, a személyes adatainak nyilvánosságra hozása azonban sérti a troll jogait. Jogi eljárás egyelőre nem indult.

Rovatok