Index Vakbarát Hírportál

A Samsung nem fizet az Apple-nek

2012. november 15., csütörtök 09:52

Az Samsung nem követi a HTC példáját és nem állapodik meg az Apple-lel a szabadalmakról, jelentette ki J. K. Shin, a Samsung mobilrészlegének vezetője. A Samsung és az Apple között tíz országban folyik jogi csatározás, például az Egyesült Államokban és Németországban. A két cég kölcsönösen vádolja egymást dizájn- és technológiai lopásokkal.

A HTC hasonló perekben vett részt az Apple ellen, de egy meglepő megállapodással a hét elején véget vetettek az évek óta tartó háborúnak. Eszerint a HTC 6-8 dollárt fizet minden eladott androidos készülék után.

A Samsung mobilrészlegének vezetőjét egy konferencián kérdezték meg, hogy készülnek-e hasonló megállapodásra, ekkor mondta azt J. K. Shin, hogy semmiképpen. Nem meglepő, hogy a piacvezető Samsung nem akarja feladni álláspontját, legalábbis nyilvánosan. Ez persze nem jelenti azt, hogy a háttérben ne törekednének valamilyen megállapodásra, hiszen a folyamatos háborúzás senkinek nem jó. A perek és ügyvédek nagyon sok pénzbe kerülnek, ráadásul a két cég hírnevének sem tesz jót az állandó negatív hírverés.

Ugyanakkor egyelőre semmi jele annak, hogy az Apple és a Samsung álláspontja közeledne egymáshoz a kérdésben. Az Apple állítólag 2010-ben már felajánlotta ellenfelének, hogy minden iPhone-nal és iPaddel kapcsolatos szabadalom után 30-40 dollárt fizessen. A cég vezetői azóta többször találkoztak egymással, de nem sikerült megegyezni. Még a bíróságok is próbálták megegyezésre bírni a cégeket, sikertelenül.

Rovatok