Index Vakbarát Hírportál

Már a fényképezőgépek is többre vágynak

2012. december 7., péntek 11:55

Sétálunk az utcán, és le akarunk fotózni egy jó csajt/pasit, a kezünkben fogott fényképezőgép füttyent egyet, az áldozat felénk fordul és kész a fotó – a kollégánk által elképzelt eset könnyen előfordulhat a Samsung Galaxy Camerával, ha éppen fényképezés közben csetel ránk valaki. De ne szaladjunk ennyire előre.

A Samsung már évek óta gyárt fényképezőgépeket, és a cég idén piacvezető lett a mobilpiacon androidos készülékeivel. Törvényszerű volt, hogy valahogyan ötvözi majd a kettőt, és miután a piaci trendek meg is mutatták az utat, a Samsung bemutatta az Android operációs rendszeren futó fényképezőgépet. A Galaxy Camerával a Samsung magasra tette a lécet a kategóriában.

A többi gyártóhoz hasonlóan Samsung is felismerte, hogy a hagyományos kompakt fényképezőgépek koncepciója nem tartható sokáig, a felhasználók ugyanis azonnal meg akarják osztani az elkészített fotókat Facebookon, Twitteren, Instagramon. Erre a kompaktok nem képesek, hiszen ezek olyan fényképezőgépek, amelyeknél kis túlzással csak egy gombot kell megnyomni, a többit elintézi a fényképezőgép. Erre azonban a mobil is képes, ott ráadásul utólag is lehet szerkeszteni az adott képet, és meg is lehet osztani a közösségi oldalakon.

Erre eddig a fényképezőgépek töredéke volt képes, azt is általában saját bonyolult alkalmazásaikon keresztül. A felhasználók meghatározó része azonban meg akarja osztani élete minden pillanatát, azonnal posztol a gyerekről, a kutyáról, az ebédről, az utcán látott galambról. Azt sem bánják, ha nem tökéletes a kép, csak azonnal meg lehessen mutatni a barátoknak. A gyártók pedig meghallották ezt az igényt és elkezdtek úgynevezett közösségi kamerákat gyártani. Először csak wifit tettek a fényképezőgépekbe, de ez nem volt elég. A legújabb trend a mobil–fényképezőgép-hibrid, vagyis az androidos fényképezőgép. Az első ilyen kamerát a Nikon készítette, a Coolpix s800c modellt én is kipróbáltam néhány hete. Tetszett a fényképező, örömmel használtam az egy hét alatt, amíg nálam volt, a Samsung androidos fényképezőgépének azonban sikerült túlszárnyalnia annak ellenére, hogy ez sem sikerült tökéletesre.

A Galaxy Camera legnagyobb hibája, hogy hatalmas, sokkal nagyobb annál, amit egy kompakt fényképezőgéptől elvárunk. Ugyanakkora kijelzőt tettek a fényképezőgépbe, mint ami a Galaxy S3 mobilon van, azzal a különbséggel, hogy ez egy 4,8 hüvelykes Super Clear LCD, nem HD Super Amoled. Kettős érzésem van ezzel kapcsolatban, a méretbeli hátrány ellenére jó is, hogy ilyen nagy, mert csodálatosan megkönnyíti a kezelést, tökéletes minőségben látjuk viszont a felvett videót és fényképeket.

A fényképezőgépet mérete miatt kényelmetlen egy kézzel fogni amikor fényképezünk, nincs támasza a hüvelykujjnak, nem elég nagy a markolata. Ez a tulajdonsága főleg videó készítésénél probléma, amikor sokáig kellene viszonylag stabilan tartani, de hamar elfárad a kezünk.

Fényképező vagy telefon?

Nemcsak kijelzője hasonlít a Galaxy S3 mobilra, hanem felépítése, belső tulajdonságai is. Négymagos 1,4 gigahertzes processzor van benne, nyolc gigabájt belső tárhely, egy gigabájt RAM. Teljes értékű Androidot tett bele a Samsung, ráadásul a Nikonnal ellentétben a legújabb verziót, a 4.1-es Jelly Beant. Ez a része a fényképezőgépnek mindenkinek ismerős, aki használt már Androidot, mintha egy mobilt fognánk a kezünkbe, ugyanaz a kezelőfelület, ugyanazok a megszokott alkalmazások.

Szinkronizálhatjuk meglévő mobilunkkal, feltehetjük kedvenc alkalmazásainkat, még csetelhetünk is. És itt jön elő a cikk elején felidézett helyzet, elég zavaró, amikor fényképezés közben egyszer csak ránk csetel valaki, így a Gtalkot gyorsan le is szedtem a fényképezőgépről. Második lépésként a kezdőképernyőre pakoltam az összes fényképezéssel kapcsolatos alkalmazást és elkezdtem fényképezni.

A fényképezőgép 16 megapixeles képeket készít 100 és 3200 közötti ISO-tartományban, 21-szeres optikai zoomja egy 23-483 milliméteres lencsének felel meg. Jobb képeket készít a legtöbb mobilnál, de ezt el is vártuk. Azt is kijelenthetjük, hogy egy átlagos kompakt fényképezőgépnél is jobb képeket készít. Ehhez nagy segítség az optikai képstabilizátor, a sok automatikus beállítás, amelyek közül ki tudjuk választani az adott témának megfelelő módot.

Olyan kényelmi funkciók is segítenek, mint a Legjobb fénykép mód, ezzel a szoftver több fényképből választja ki a szerinte legjobban sikerültet. Általában tényleg a legjobbat választja, de persze másikat is megtarthatunk, ha nem értünk egyet.

Elkél a pótakku

Fényképezőgépnél nagyon fontos funkció az akkumulátor. A specifikáció szerint akár hét órát is lehet egyhuzamban használni bekapcsolt GPS-szel, de nálunk hamarabb lemerült. Ugyanakkor még a hét óra is kevesebb, mint a hagyományos fényképezőgépeknél, persze a Galaxy Camerát valószínűleg nem hagyományos fényképezőgépként akarja használni tulajdonosa. Hosszabb városnéző túrákra azonban mindenképpen érdemes pótakkumulátort vinni, főleg ha a vakut is használjuk.

A fényképeket megosztani nemcsak wifin lehet, hanem 3G hálózaton, a fényképezőgépbe ugyanis sim-kártyát is tehetünk. A kártyával csatlakozhatunk a hálózatra, de hívásokat nem fogadhatunk. Ám ha valaki mindenképpen a fényképezőgépéről szeretne telefonálni, ezt is megteheti, ha például Skype-ot telepít rá. Első bekapcsoláskor azonnal felajánlja a Dropboxszal való szinkronizációt, így a fényképeket azonnal fel is tölti a felhőbe, ahonnan aztán bárkivel megoszthatjuk.

A Samsung Galaxy Camera összességében egy jó kompakt fényképezőgép szintjét éri el, jobb képeket készít a a legtöbb mobilnál, nagyon könnyű használni. Két hátránya van, az egyik a mérete, a másik az ára. Előfizetés nélkül 150 ezer forint körül juthatunk hozzá, ami nagyon drága, ez az ár egy alsó kategóriás tükörreflexes gépével vetekszik. Ugyanakkor az is igaz, hogy nemcsak egy fényképezőgépet kapunk a pénzünkért, hanem egy wifis mobilt is.

Rovatok