Index Vakbarát Hírportál

Mégis él a Google Plus

2012. december 7., péntek 08:27

A Google hosszú hallgatás után újra adatokat hozott nyilvánosságra a Facebook-gyilkosnak indított, de ezt a feladatát máig nem teljesítő közösségi oldaláról. A hivatalos adatok szerint a Google Plusnak 500 millió felhasználója van, 235 millióan aktívan használják a funkcióit, és 135 millióan követik az üzenőfali hírfolyamot.

A meglepően magas számok némi magyarázatra szorulnak. A Google Plus nem egyszerű közösségi oldal, mint a Facebook, inkább a Google összes többi szolgáltatása fölé húzott réteg. Az 500 milliós felhasználói tábor azokat jelenti, akiknél a Google szolgáltatásaiba beépült a Plus, például a Gmail fejlécébe beépülve. Ennek a tábornak nagyjából a fele az, aki Google Plus-funkciókat használ, vagyis a facebookos lájkolás Google-féle megfelelőjét, a +1 gombot megnyomta valamikor az elmúlt hónapban, esetleg a Google-keresések közben támaszkodott az ismerősei eredményeire. A 135 millió a szolgáltatást valóban használók száma, akik a facebookos üzenőfalhoz hasonló hírfolyamot szokták nézegetni, vagy írni rá.

Ez a szám ugyan eltörpül a Facebook egymilliárd felhasználója mellett, de egyben azt is jelenti, hogy a Google Plus életben van és fejlődik, a Facebook nem nullázta úgy le, mint az összes többi konkurensét. A közösségi oldalak világában a nagy tömegek gravitációja különösen erősen érvényesül, az emberek ritkán használnak több ilyen szolgáltatást is egyszerre, és jellemzően oda mennek, ahol a legtöbb ismerősük van. Emiatt nagyon nehéz a Google dolga a Plus népszerűsítésével, csak a facebookban komolyan csalódott felhasználók összeszedegetésében bízhat.

A Google legutóbb a Nexus 7-et és a Google Glass intelligens szemüveget bemutató nyári I/O konferencián adott ki informáciüókat a közösségi oldala felhasználószámáról, fél éve a Plus 250 millió regisztrációnál, és 150 millió aktív felhasználónál tartott. Ehhez képest ma a feliratkozott emberek számát megduplázta, a valamennyire aktívakét pedig a bő másfélszeresére emelte.

A Google a bejelentés alkalmából új funkciót is hozzáadott a Plus rendszeréhez, ez a Communities, ami nagyjából a facebookos csoportokhoz hasonlóan működik.

Rovatok