Index Vakbarát Hírportál

Gyermekekről gyűjtenek adatokat az appok

2012. december 11., kedd 10:07

A táblagépeken és az okostelefonokon több száz népszerű alkalmazás gyűjt adatokat a gyermekekről, persze anélkül, hogy a szülők erről tudnának. Az amerikai kereskedelmi bizottság (FTC) az Apple és a Google alkalmazásboltjában megtalálható négyszáz legnépszerűbb app vizsgálatával kiderítette, hogy azok sok esetben félrevezetik a felhasználókat, vagy az adatkezelési irányelvekről szóló nyilatkozat apró betűs részében rejtik el a lényeges információkat.

A vizsgálat hátterében az áll, hogy az FTC éppen a kiskorú gyermekeket érintő adatgyűjtéssel kapcsolatban akar új szabályokat felállítani. Ezek az adatok tulajdonképpen arra jók, hogy a cégek pontosabb hirdetésekkel tudják megcélozni a fiatalokat.

Szükséges a szigorúbb szabályozás, mert semmilyen más műszaki eszköz nem terjedt el olyan gyorsan, mint a mobilok és a táblagépek. Ennek pedig igen egyszerű oka van: a szülők fillérekért, vagy éppen ingyen is találnak olyan alkalmazásokat, amivel a gyermekük játékosan tudja megtanulni az ábécét, vagy rövid meséket nézhet meg.

A legnagyobb aggodalmat a mobilok és tabletek azonosítója keltette, ami egy számokból és betűkből álló egyedi kód. Ezt az információt a cégek megoszthatják másokkal, például elemzőkkel és reklámügynökségekkel, amelyek az adatmorzsákat összerakva profilt készítenek a netezőkről. Ha a gyermek többféle appot használ, a vállalatok egészen pontos képet kapnak az érdeklődéséről.

Az FTC által vizsgált alkalmazások 80 százaléka egyáltalán nem közölte, hogy milyen adatokat gyűjt a felhasználóról, noha 60 százalékuk megosztotta a készülék azonosítóját másokkal, például hirdetéskiszolgáló cégekkel. Néhány játék pedig valódi dollárok elköltésére próbálta rávenni a gyermekeket, anélkül hogy erről a szülőket is értesítette volna.

Rovatok