Index Vakbarát Hírportál

Törhetetlen kijelzővel jön a Samsung

2012. december 20., csütörtök 17:51

A januári CES kiállításon mutatja be a Samsung a Project J néven elhíresült új fejlesztését, a rugalmas, törhetetlen érintőkijelzőt, amit okostelefonokba és tabletekbe szán. Az első prototípusok 5,5 hüvelykesek és 1280*720 pixeles felbontást tudnak. Bár a pletykák arról szóltak, hogy a tavasszal megjelenő Galaxy S4 okostelefon már a törhetetlen kijelzővel fog megjelenni, és ez lesz a marketingjében hangsúlyozott egyik fontos pont, ahol a készülék lenyomja az iPhone-t, elemzők szerint valószínűtlen, hogy 2013 ősze előtt sorozatgyártásra kész állapotba kerüljön a technológia.

Az érintőképernyős telefonok egyik legkomolyabb hátránya az érzékenység, ha az ember leejti a készüléket, és az rosszul érkezik a földre, a képernyő könnyen betörik, megreped. A statisztikák szerint ez messze a leggyakoribb ok, amiért az okostelefonok szervizbe kerülnek, a képernyő cseréje pedig elég drága. A Samsung eddig is erősen támogatta az OLED-technológiát a kijelzőknél, és a türhetetlen újdonság is valószínűleg erre épül, hiszen az organikus ledeknél nem szükséges üveglapot alkalmazni a képernyőnél, elég valami rugalmasabb, műanyagalapú megoldás is.

A Galaxy S4-et a pletykák szerint a Galaxy Note 2-höz hasonló méretű, 5,5 hüvelykes képernyővel szállítják majd, vagyis folytatódik a péklapát méretű okostelefonok trendje, amit többek között az S3 kezdett el a maga 4,8 hüvelykes kijelzőjével, majd követte az iPhone 5 is. A meg nem erősített hírek 13 megapixeles kameráról, 4 magos processzorról, és minden eddiginél jobb, 441 ppi (pixels per inch, az egy hüvelykre jutó képpontok száma) pixelsűrűségű képernyőről beszélnek. Összehasonlításképpen az S3-nál ez az adat 306, az iPhone 5-nél 326 ppi. A törhetetlen képernyőt valószínűleg csak as S5-ben láthatjuk majd viszont.

A Samsung és az Apple háborúja egyébként még a következő Galaxy és iPhone megjelenése előtt folytatódik a bíróságon, még az év vége előtt. A kaliforniai bíróság a két cég közti szabadalmi vitában egyszer már megítélt egy egymilliárd dolláros kártérítést az Apple javára, a dél-koreaiak ezt támadják, az Apple viszont a pénzbírság mellé még a Samsung készülékeinek betiltását is szeretné elérni az amerikai piacon. Érdekesség, hogy a rekordösszegű bírság kihirdetése óta a megbüntetett Samsung részvényárfolyama 14 százalékot nőtt, míg az Apple-é 20 százalékot esett.

Rovatok