Index Vakbarát Hírportál

Bajban van a HTC

2013. január 7., hétfő 11:57

A HTC jóval alacsonyabb nettó nyereséget jelentett, mint amit az elemzők vártak. A negyedik negyedévben 21 millió dolláros működési bevételt jelentettek, de a Bloomberg által megkérdezett húsz elemző 38 milliót várt. A cégnek 2004 óta nem volt ilyen alacsony a nettó bevétele. Az Apple és a Samsung új mobiljai, az iPhone 5 és az új Galaxy telefonok vették el a piaci részesedést a HTC-től. A tajvani cégnek kevés új modellje volt az utolsó negyedévben és a korábbi mobilok sem hozták a várt eredményeket.

A HTC tőzsdei árfolyama negyven százalékot esett egy év alatt. A cég észrevette, hogy bajok vannak és amikor az okostelefonpiacon részesedésük felét elvesztették, lecserélték a marketing vezetőt. Hasonló hibát már egy évvel korábban is elkövettek, akkor sem mutattak be új mobilt az ünnepek előtt és nem tudták kihasználni az év hagyományosan legjobb időszakát.

A HTC már régóta keresi a helyét a piacon, néhány évvel ezelőtt még nagyon jól ment neki. A tajvani cég elsőként dobott piacra Windows Phone rendszert futtató okostelefonokat, és a Google legfontosabb partnere volt az Android megjelenésekor, de a kezdeti előnyéből nem lett tartós növekedés.

Tavaly júliusban bejelentették, hogy kivonulnak Dél-Korából, mert nem tudnak versenyezni a helyi Samsunggal és más riválisokkal. Később úgy döntöttek, hogy nem hajlandóak hagyományos mobilokat gyártani, kifejezetten az okostelefonok piacára koncentrálnak. Úgy tűnik, ez a stratégia sem válik be.

Rovatok