Index Vakbarát Hírportál

Támadják a Twittert Franciaországban

2013. január 10., csütörtök 14:08

Nagy nyomás nehezedik a Twitterre Franciaországban, mert a francia kormány szerint elszaporodtak a rasszista, homofób és antiszemita twitek, ami sérti a gyűlöletbeszéd elleni jogszabályokat. A francia miniszterek tárgyalnak a szolgáltatóval, hogyan oldják meg a problémákat.

A kormányzat javaslata szerint a Twitternek harcolnia kellene a gyűlöletveszéd ellen, akár olyan publikációkban, amelyek elítélik ezt. A Twitter azonban ragaszkodik ahhoz, hogy szólásszabadság zászlóvivőjeként ismerjék.

A vita azután robbant ki, hogy gyűlöletkeltő hashtagek kiemelt helyre kerültek (trending hashtegek lettek), mert sokan használták őket. Az egyik a #SiMonFilsEstGay (ha a fiam meleg lenne) volt, a felhasználók itt azt fejtegették, hogy mit tennének, ha közeli hozzátartozójukról kiderülne, hogy meleg. Hasonlóan erőszakos twitek születtek a #SiMaFilleRameneUnNoir (ha a lányom fekete férfit hozna haza), #UnBonJuif (a jó zsidó), #SiJetaisNazi (ha náci volnék) hashtegek alatt.

A kormány szerint ezeknek a twiteknek a többsége ellenkezik a francia törvényekkel. A francia zsidó diákok szövetsége, karöltve a legnagyobb antirasszista szervezetekkel bírósághoz fordult, hogy kényszerítsék rá a Twittert, hogy adják át az antiszemita twitek szerzőinek adatait, hogy bíróság elé tudják állítani őket.

Tavaly októberben a Twitter beleegyezett abba, hogy eltávolítsa az ilyen hashtageket, de arra nem voltak hajlandóak, hogy átadják a felhasználók személyes adatait. A cég ügyvédje, Alexandra Neri azzal érvelt, hogy a Twitterre a kaliforniai törvények vonatkoznak, mert ott gyűjtik a felhasználók adatait. Az egyetlen mód, hogy a francia hatóságok megkapják a kért adatokat, ha az amerikai bíróságon kezdeményezik ezt.

Rovatok