no

Index Vakbarát Hírportál

A Street View autója elütött egy szamarat

2013. január 15., kedd 23:25

Cserbenhagyásos baleset részese lett a Google online térképének Street View funkciójához a fotókat készítő autó, ami elütött egy szamarat Botswanában - szaladt végig a Facebookon és a Twitteren a hír, a kép, és a Google Maps-link futótűzszerűen.

A botswanai Kweneng település közelében készült képen jól látható ahogy egy szamár fekszik az úton, kisebb porfelhőben két keréknyom között. Hogy vajon éppen haldoklik-e, mert elcsapta a kamerás autó, vagy egy jó porfürdőt vesz, amiben megzavarja a közeledő jármű, nem egyértelmű, a közösségi oldalakon terjedő változat szerint előbbi történt, a Google hivatalos verziója természetesen az utóbbi.

Az úton fekvő szamár a Street View képein az egyik irányból távolabbról is látszik, a másik irányból visszanézve azonban még (vagy már) az út mellett álldogál az állat. A kérdés az, hogy az autó melyik irányba haladva készítette a fotókat, és a kamerája előre, vagy hátra nézett-e. A Google verzióját erősíti, hogy Botswanában brit mintájú baloldali közlekedést ír elő a helyi kresz, és ha ilyen perspektívából nézzük az esetet, világosan látható, hogy a kamerás autó közeledik a porban fetrengő állathoz, majd az, amikor már nagyon közel ér hozzá a kocsi, leszalad az útról. Ezt erősíti az is, hogy pár kattintásra a helyszíntől látszik a fotókon egy teherautó, ami feltételezhetően szabályosan, a bal oldalon halad el a kamerás Google-autó mellett.

Csakhogy, mint a twitteres kommentárok is kiemelik, ha ebből az irányból nézzük az eseményt, túlhaladunk a helyszínen, és visszanézünk, az út mellett a szamár hátrafelé megy, ahogy az autó és a kamera távolodik tőle. Ez azt jelenti, hogy vagy Michael Jackson híres moonwalk-táncát utánozza - ami felettébb valószínűtlen -, vagy az események fordítva történtek: a Google-autó a menetiránnyal szemben levő sávban halad, az út mellett poroszkáló szamár megijed, beugrik elé, az autó elüti, majd továbbhajt, megelőzve egy teherautót.

Ha az elütött és cserbenhagyott szamárról szóló, szomorú verzió bizonyul igaznak, az nem az első ilyen eset lesz: 2009-ben egy szarvast csapott el a Street View kamerás autója, akkor a fotókat hamarosan törölték is a Google Maps adatbázisából.

Rovatok