Index Vakbarát Hírportál

Brit tudósok műembert építettek

2013. január 30., szerda 18:29

Brit tudósok egymillió dolláros műembert építettek mesterséges végtagokból és szervekből. Rexnek nevezték el a 180 centi magas műférfit, amely nemzetközi adakozásból állt össze: a világon fellelhető a legjobb mesterséges szerveket használhatták fel. Rex műlábakon és karokon kívül mesterséges szemet, szívet, tüdőt és még hibridagyat is kapott.

A műlény szemüveges: a lencsék fogják be a látványt, és a rájuk vetülő képet a retinába épített mikrocsiphez továbbítják, amely azután elektromos impulzusokat küld az agyat helyettesítő csipeknek.

Rexnek bionikus bokája van, amelyet motor és nagyon kifinomult rugórendszer mozgat, amely képes utánozni az emberi izmok - például a lábikra - mozgását. A bionikus bokát a brit Hugh Herr professzor találta fel, miután hegymászáskor fagyás miatt elveszítette mindkét lábát.

Herr nagyon megszerette műlábait. „Jobban ment velük a hegymászás, mint a valódi lábaimmal. Ha egy tündér teljesítené egy kívánságom, visszakérném a lábaim? Egyáltalán nem!" – idézte a tudóst a Daily Telegraph című brit lap. Rex egy tévéműsor főszereplője lesz a brit Channel 4 csatornán február 7-én, utána a londoni Természettudományos Múzeumba kerül.

Rovatok