Index Vakbarát Hírportál

Kezd magához térni a Panasonic

2013. február 1., péntek 10:40

Az előző hónapok tetemes veszteségei után ismét nyereséget könyvelhetett el a Panasonic az október-decemberi időszakban a jen gyengülésének, és az agresszív költségcsökkentésnek köszönhetően.

A világ vezető elektronikai vállalatai között számon tartott cégcsoport adózott eredménye 61 milliárd jen (667 millió dollár volt) az egy ével korábbi 198 milliárd jenes veszteséget követően. Az értékesítési árbevétel 8 százalékkal 1,8 ezer milliárd jenre esett.

A megelőző három hónapban – augusztus-szeptemberben – még 700 milliárd jen volt a veszteség, egyike a legnagyobbaknak a japán vállalatok történetében. A hajdanában legendásan erős és nyereséges társaság még messze nincs túl azon a válságon, amit a szórakoztató elektronikai cikkek iránti kereslet csökkenése okozott: a márciussal végződő egész pénzügyi évben még tetemes, 765 milliárd jen (7,5 milliárd euró) veszteségre számít, ami a második legnagyobb veszteség a cég fennállása óta.

A cégnél tavaly novemberben közölték, hogy az átalakítás jegyében újabb 10 ezer állást szüntetnek meg. Szeptember végén a Panasonicnak 322 ezer alkalmazottja volt, miután az előző pénzügyi évben már 36 ezer embert elbocsátott.

Rovatok