Index Vakbarát Hírportál

Az idősek könnyebben olvashatnak tabletről

2013. február 11., hétfő 15:38

A fiatalok és az idősek szívesebben olvasnak papír- és keménykötésű könyvekből, mint e-könyv-olvasóról vagy tabletről, de egy, a PLOS One-ban megjelent tanulmány szerint az idősebbek könnyebben, kevesebb erőfeszítéssel olvashatnának egy tablet képernyőjéről.

A Johannes Gutenberg Egyetemen végzett kísérlethez a kutatók 360 alanyt vizsgáltak meg. A 21-34 éves korosztályban nem volt kimutatható különbség az önkéntesek olvasási sebességében, nagyjából egyforma sebességgel haladtak a szöveggel, függetlenül attól, hogy könyvet, e-könyvet, vagy egy Ipaden futtatható elektronikus könyvet olvastak. A kutatók ugyanakkor jelentős eltérést figyeltek meg 21 felhasználónál, akiknek az átlagéletkora 60-77 év volt: az idősebb emberek gyorsabban olvastak az Ipadről, ráadásul a kísérlet közben vizsgált agyi aktivitásuk is csökkent, vagyis kevesebb erőfeszítéssel olvashatták ugyanazt a szöveget egy tablet képernyőjéről.

A hagyományos e-könyv-olvasók ugyanakkor nem váltak be: az idősebbeknek 28 másodpercig tartott elolvasni egy oldalt a Kindle-vel, ami a legmagasabb érték volt a három vizsgált formátum közül. A nyomtatott könyvekkel ez az eredmény 1,5 másodpercet javult, míg az Ipaddel az olvasási idő 24 másodpercre rövidült. Bár a napi hírek átpörgetésekor ez az előny nem tűnik túl jelentősnek, egy idősebb olvasó órákat takaríthat meg az Ipaddel, ha el akarja olvasni a Háború és békét.

A fényre jönnek, de a papírt szeretik

A kutatók úgy vélik, az olvasási sebesség javulásának az Ipad háttérvilágítása lehet az oka, ami megfelelő képernyőbeállításokkal kimutatható teljesítményjavuláshoz vezethet. A tabletek mindegyike háttérvilágítást használ, szemben az e-könyv-olvasókkal, amik elektronikus papíron jelenítik meg a szöveget, háttérvilágítás nélkül. A tabletekkel ellentétben ezeknek a fényereje emiatt nem szabályozható – igaz, erős napfényben könnyebben olvashatók, mint a táblagépen megjelenített szöveg.

Érdekesség, hogy a kutatási adatok ellenére mind a fiatalok, mind az idősek azt állították, hogy sokkal élvezetesebb volt hagyományos könyvekből olvasni, mint az erre tervezett eszközökről. A kutatók szerint ez nem kognitív jelenség, inkább a digitális könyvekkel szembeni ellenérzésekre utal.

Rovatok