Index Vakbarát Hírportál

A 3D nyomtatóval készült robothimbilimbi

2013. február 12., kedd 14:26

Az amerikai Matthew Borgatti úgy látja, a csúcstechnikájú robotokban használt merev szerkezetek nem versenyképesek, ha a tervezés során fontos szempont, hogy a végleges gyártmány lágy, szerves és természetes anyag benyomását keltse. A pneumatikus úton vezérelhető szilikoncsáp tervezője nem a levegőbe beszél, az általa készített eszköz maradéktalanul megfelel a fenti kritériumoknak.

A légnyomással irányítható csáp mozgatásához levegőt kell juttatni a belsejében található kamrákba. A csáp telítettségi szintje a kamrák légellátásának függvényében szabályozható. A szilikoncsáp keresztmetszetén látható, hogy három, belül üreges hengerről van szó; az üregekbe juttatott levegő mennyisége határozza meg, hogy a csáp mennyire és milyen irányban merevedik meg. A férfiak péniszének keresztmetszetét bemutató ábra és Borgatti szilikoncsápja között felfedezhető hasonlóság valószínűleg nem a véletlen műve.

Noha a konstrukció ebben a formában nem tűnik többnek egy hímvessző-emulátornál, Borgatti szerint a „puha robotika” komoly segítséget nyújthat az ínhüvelygyulladás gyógyításában, illetve a szélütésen átesett betegek kezelésében is használható lehet. A tervező egy 3D nyomtatóval készítette az eszközt, és a forráskódját is nyilvánosságra hozta, így bárki elkészítheti magának a saját robothimbilimbijét.

Rovatok