Index Vakbarát Hírportál

Újgenerációs Gripent fejleszt a Saab

2013. február 15., péntek 16:51

A Saab AB hadiipari és biztonságtechnikai részlege pénteken bejelentette, hogy megrendelést kaptak a svéd hadügyminisztérium hadianyag-ellátási hivatalától az újgenerációs Gripen E vadászgépek kifejlesztésére. A vállalat a svéd légierőnek 2013 és 2026 között szállítja le az új vadászgépeket, és elképzelhető, hogy Svájcnak is jut majd belőlük.

A 2013-2014-es fejlesztési fázist 2,5 milliárd svéd koronával finanszírozzák, és a teljes megrendelési érték a becslések szerint 47,2 milliárd svéd korona lesz. Az első Gripen E gépek leszállítása 2018-ra várható. Hakan Buskhe, a Saab AB elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a megrendelés újabb exportpiacokat nyithat meg a cég előtt az elkövetkező években, de a fejlesztési eredmények a már meglévő ügyfeleiknek is – akik a Gripen C/D verziót állították hadrendbe – hasznára válhat a gépeik felújításakor.

A Gripen E az elődjénél jóval nagyobb teljesítményű és üzemanyag-takarékosabb hajtóművel fog rendelkezni, ami hosszabb akciórádiuszt és nagyobb terhelhetőséget biztosít a gép számára. A Gripen E-t teljesen új elektronikus rendszerrel szerelik fel, a hardver és a szoftver egyszerűen felújítható lesz.

Rovatok