Index Vakbarát Hírportál

A Nikon a Microsoftnak fizet az Androidért

2013. február 22., péntek 15:24

A Nikon és a Microsoft megállapodást kötött egymással az Android operációs rendszer használata miatt. Eszerint a világ egyik legnagyobb fényképezőgép-gyártója ezentúl meghatározott összeget fizet a Microsoftnak minden egyes eladott androidos fényképezőgép után.

Nem ez az első alkalom, hogy a Microsoft pénzt kap azért, mert egy gyártó Androidot tesz valamely készülékére. A HTC például öt dollárt fizet a Microsoftnak minden eladott androidos mobil után. Vagyis a Google által fejlesztett, ingyenesen a gyártók rendelkezésére bocsátott operációs rendszer a Windows Phone gyártójának hozza a pénzt. A Microsoft hivatalosan nem árulta el, hogy mennyit fizetnek neki az androidos mobilokat gyártók, de azt Steve Ballmer is elismerte, hogy az Android után kapnak szabadalmi jogdíjat.

A mostani megállapodás részletei sem nyilvánosak, a Microsoft csak annyit volt hajlandó elismerni, hogy a Nikon tényleg fizet az eladott készülékek után. A Nikon tavaly ősszel mutatta be androidos fényképezőgépét, a Coolpix s800c-t.

Rovatok