Index Vakbarát Hírportál

A torrent kiment a divatból

2013. február 27., szerda 12:09

Az illegális fájlcsere kiment a divatból Amerikában – ezt a meglepő tanulságot hozta az NPD piackutató tavalyi évről szóló tanulmánya, ami az online zenehallgatási szokásokat vizsgálta. Az adatforgalomban évek óta csökken a fájlcserélők által használt protokollok aránya, az eddigi felmérések azonban ezt azzal indokolták, hogy más adatforgalmi típusok, mint például az online videózás, egyszerűen gyorsabban növekednek a YouTube és a Netflix népszerűsége által hajtva.

Az NPD azonban most azt állítja, konkrétan a fájlcserével foglalkozó felhasználó száma csökken, méghozzá jelentős arányban, 2011-ről 2012-re több mint 17 százalékkal. Vagyis Amerikában nagyjából minden ötödik fájlcserélő abbahagyta tavalyra. A fájlcserében megmozgatott zenei fájlok mennyisége még nagyobbat esett, 26 százalékot, ami arra utal, hogy akik maradtak torrentezni, azok is kevesebbet töltenek le, mint eddig.

Az elemzők egyértelműen a legális alternatívákat tartják a jelenség fő okának, az online streamelő szolgáltatások, mint a Spotify, a Deezer, vagy a Pandora valósággal virágzanak, és a pletykák szerint több nagy online cég tervezi hasonló beindítását, élükön az Apple-lel, ami rögtön a világ legnagyobb zeneboltjába, az iTunesba építhetné ezt be. A zenestreamelő oldalak és online rádiók változatos üzleti modellekkel működnek, van ami ingyenes, és reklámokat játszik, van ami havidíjas, és akad a kettő hibridje is.

A fizetős digitális terjesztésnek köszönhetően tavaly 1999 óta először növekedni tudott a globális zeneipar bevétele is, ha nem is sokat, 0,3 százalékot. Mindezt a hagyományos, fizikai adathordozókra épülő piac 5 százalékos csökkenése, és a digitális terjesztés 9 százalékos növekedése adta össze. A zuhanás 14 évvel ezelőtt éves 27,8 milliárd dollárról indult, és most 16,5 milliárdnál állt meg.

Rovatok