Index Vakbarát Hírportál

Ultra HD online viteotékát nyit a Sony

2013. március 4., hétfő 20:50

4K felbontású filmekkel operáló online videotékát indít a Sony, az ultra HD felbontás egyik fő támogatója, erősítette meg a pletykát egy interjúban Phil Molyneux, a cég Sony Electronics részlegének elnöke. A 4K technológia az idei CES szórakoztató elektronikai kiállítás legnagyobb sztárja volt, szinte mindegyik nagy elektronikai cég bemutatott több tévét is, amelyek 3840*2160 képpontos megjelenítésre képesek (tipikusan nagyon rdágán, 10-15 ezer dollár alatt nemigen lehetett ilyesmit látni). A Sony volt viszont szinte az egyetlen, ami a tévék mellett 4K-s lejátszót és kamerát is mutatott, így várható volt, hogy az első ilyen online videostreamelő szolgáltatás is a japán cég háza tájáról fog érkezni. Már ha nem számítjuk a YouTube-ot, ahol már egy ideje elérhető ez a felbontás is, csak bírja az ember sávszélességgel és monitorral.

A cég kísérleti jelleggel már a nyáron szeretné elindítani a szolgáltatást, de az igazi premier várhatóan a karácsonyi szezonban, a Playstation 4 piacra kerülésével jön el. A közösségi funkciókkal felturbózott új játékkonzol ezek szerint képes lesz a 4K felbontás kezelésére, ezt eddig hivatalosan sosem jelentették be, a pletykák arról szóltak, hogy képek és videók esetében meglesz a támogatás, de 4K felbontású játékok egyelőre nem lesznek.

Molyneux elmondta, hogy egy átlagos 4k-s film fájlmérete 100 gigabájt körül van, így komoly sávszélességet igényel, hogy valós időben tudjon az ember ilyen videókat streamelni. A letöltési időkön sokat segíthet egy jó videótömörítő eljárás, amit a cég valószínűleg a tavaly 380 millió dollárért felvásárolt Gaikai technológiával old meg. A Sony-vezért elmondta, hogy ugyan a világ az online terjesztés felé halad, ő egyelőre nem adná fel a hagyományos adathordozókat sem, és már közel van annak a szabványnak a megszületése, amikkel a 4K-filmeket bluray-lemezekre lehet préselni.

A cég egyébként ezzel egy időben bejelentette, hogy 1,2 milliárd dollárért eladja egyik tokiói óriás-irodaházát, nem sokkal azután, hogy a New York-i főhadiszállásán is túladott 1,1 milliárdért.

Rovatok