no

Index Vakbarát Hírportál

Kínában már elérhető a jövő internetje

2013. március 11., hétfő 14:55

A kínai internet gerinchálózata már az IPv6 hálózati protokollt használja, és mindenki másnál gyorsabb és fejlettebb internetszolgáltatást biztosíthatnak. A szakértők szerint Kína az internet fejlesztésében minden nyugati országot lekörözött.

A most használt internet kezd túlhaladottá válni: azon túl, hogy rohamosan csökken a még kiosztható címek száma, alapvető biztonsági problémái is vannak. Az új generációs internet fejlesztésében, úgy tűnik, Kína utcahosszal előz meg minden más országot. A  Proceedings of the Royal Societyben publikált jelentés szerint a kínaiak teljes nemzeti együttműködéssel dolgoznak az új generációs interneten, ami minden nyugati projektnél nagyobb volumenű fejlesztés.

Szűkös és veszélyes

A New England Complex Systems az amerikai haditengerészetnek írt egy egy jelentést 2008-ban, ami a múlt héten került nyilvánosságra. Ebben az olvasható, hogy a mostani internettel két alapvető tervezési probléma van. Az egyik, hogy az internet alkalmatlan a rosszindulatú tartalmak egészének szűrésére; a másik, hogy a négyes verziószámú internetprotokoll, az IPv4 nem tudja tartani a lépést a növekvő felhasználói igényekkel.

A rosszindulatú szoftverek mostanra elárasztották a teljes hálózatot, a vállalatok és szervezetek ennek csak egy részét háríthatják el. Kína már ebben is egy lépéssel előrébb jár. Az új generációs internet egyik legfontosabb eleme egy biztonsági intézkedés lesz, amit SAVA néven emlegetnek. A betűszó a Source Address Validation Architecture (forrásazonosító architektúra) rövidítése: ez a rendszer a hálózatra csatlakozó számítógépek IP címének azonosítását végzi, és ezek alapján adatbázist épít, amiben a számítógép és az IP cím egyaránt szerepel. Ha az azonosítás során a számítógép vagy az IP cím nem egyezik, a hálózat megtagadja az adatcsomagok továbbítását. Steve Wolff, az internet egyik úttörője is úgy látja, hogy a SAVA-t a mostaninál jóval szélesebb körben kéne alkalmazni.

Az IPv4 korlátai már most megmutatkoznak. A protokoll olyan számozási rendszert használ, amivel körülbelül 4,3 milliárd hozzáférési pont biztosítható. A szoftvertervezők már évek óta dolgoznak az új sztenderden, az IPv6-on, ami a hozzáférési pontok számát 80 ezer billiószor billióra növeli. Az IPv6 fejlesztése azonban a vártnál lassabban halad, és hamarosan kifutunk az időből: egyes régiókban néhány éven belül elfogynak a kiosztható címek.

Már most jobbak mindenki másnál

Kína erre már felkészült, ami érthető: az ország milliárdos lakossága nagy nyomás alá helyezi a kormányt, akiknek a hozzáférést kell biztosítaniuk. Donald Riley, az információs rendszerek specialistája szerint Kína ezzel a feladattal könnyebben birkózhat meg, mint bármelyik más ország. Riley elmondta, hogy az országban olyan internetes gerinchálózatot építettek ki, amik már natív IPv6 hálózati protokollt használnak – ehhez hasonlóra sehol máshol nincs példa, még az Egyesült Államokban sem.

Kína már most is számos új generációs szolgáltatásokat használ. A 3TNet internetszolgáltató például IPv6-on át elérhető, nagy felbontású tévéműsort is kínál, ezen a rendszeren monitorozzák a közúti forgalmat is, de vannak távgyógyászati megoldások, sőt, nagy felbontású valósi idejű hegedűleckét is lehet venni a modern hálózaton. A kínaiak sok szolgáltatást jobb minőségben és gyorsabban használhatnak, mint amit a világ más netszolgáltatói biztosítani tudnak.

Riley úgy látja, aki az internet jövőjéről gondolkozik, és korán feltérképezi a fejlesztési lehetőségeket, komoly versenyelőnyt szerezhet. Különösen akkor, ha olyan erőforrásokkal rendelkezik, mint Kína.

Rovatok