Index Vakbarát Hírportál

A kalózkodás használ a zeneiparnak

2013. március 19., kedd 18:27

Miközben a zeneipar évek óta leragadt azon a szinten, hogy az illegálisan letöltött albumok és zeneszámok számát azok fogyasztói árával összeszorozva milliárdos bevételkiesésről kesereg, egyre több kutatás hoz olyan eredményeket, amelyek azt támasztják alá, hogy a kalózkodás valójában nem okoz kárt a zenekiadóknak, sőt, még jól is járnak vele. Az elmélet szerint nem lehet minden letöltést elmaradt vásárlásnak tekinteni, viszont vannak olyan vásárlások, amelyek nem történtek volna meg, ha a vásárló előtte illegális forrásokat használva nem ismerkedik meg az adott előadóval. Az Európai Bizottság Joint Research Centre kutatóközpontjához tartozó Institute for Prospective Technological Studies intézet kutatása most ezt erősítette meg, és kimondta, hogy a zeneipar eladásaira összességében nem gyakorol negatív hatást a kalózkodás, sőt, ha minimális mértékben is, de növeli azokat.

A 16 ezer európai internethasználó közreműködésével készült kutatásban azt vizsgálták, hogy az illegális letöltések, illetve a legális, de ingyenes zenestreamelő szolgáltatások használata milyen befolyással van az emberek zenevásárlási szokásaira. "Az illegálisan beszerzett zenék nagy többségéből soha nem lett volna vásárlás, ha nincs az illegális letöltési lehetőség" - mondja ki a tanulságot a tanulmány, vagyis a kalózkodás egy olyan csatorna, amin keresztül olyan zenékkel ismerkednek meg az emberek, amelyekkel amúgy nem találkoznának, vagy nem olyan mélységben, hogy az vásárlásra ösztönözze őket. A másik fontos megállapítás, hogy a legális ingyenes zenestreamelő szolgáltatások nem csökkentik a zenevásárlók táborát, hanem éppen ellenkezőleg, növelik azt, vagyis a stream nem helyettesíti a vásárlást, hanem reklámot csinál neki.

A kalózkodás befolyásáról a legális zenei webáruházak forgalmára konkrét számokkal is születtek becslések a tanulmányban. A kutatók szerint az adatok azt sugallják, hogy kalózoldalak hiányában 2, ingyen streamek nélkül pedig 7 százalékkal csökkennének a netes zeneboltok eladásai (a hagyományos, offline  boltokat nem érintette a kutatás). Tanulságként azt ajánlják a zeneiparnak, illetve az érdekeiket képviselő lobbistáknak, hogy tanuljanak meg együtt élni a kalózkodás jelenségével, és a nyilvánvalóan meglevő pozitív lehetőségeket kihasználni benne ahelyett hogy a negatív oldal számait látnák csak, és ezek ellen folytatnának szélmalomharcot.

Rovatok