Index Vakbarát Hírportál

Tavaly ugrásszerűen nőtt a táblagéppiac

2013. március 25., hétfő 10:58

Főként az év második felében piacra belépő számos márkának és az alacsony áraknak köszönhetően tavaly 180 százalékkal nőtt az eladott táblagépek száma – közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet hétfőn. A GfK adatai szerint 2012-ben az már több mint évi 210 ezer darabot adtak el.

Értékalapon a növekedés mérsékeltebb volt, az összes eladott tablet értéke 2012-ben 80 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A GfK értékelése szerint a teljes eladási érték szerényebb dinamikájú növekedésének hátterében a piac alacsony árkategóriájú modellek felé való elmozdulása áll.

Míg 2012 januárjában az értékesített készülékek átlagára 140 ezer forint körül alakult, addig ez az érték 2012 decemberében már csupán 55 ezer forint volt. Az átlagárak drasztikus csökkenését az okozta, hogy míg a 2012. év elején a piacot két nagy márka prémiumtermékei uralták, addig az év második felében rengeteg új márka jelent meg, amelyek többsége éppen a legalsó árkategóriát célozta meg.

Adataik szerint a magyar táblagép-piacon 2012 decemberében már több mint 40 gyártó képviseltette magát. A legnépszerűbb készülékek az alacsonyabb árkategóriákban találhatók: a 60 ezer forintig terjedő árszegmens a teljes piac több mint 70 százalékát jelentette 2012 decemberében darabszám alapon - írja közleményében a GfK Hungária Piackutató Intézet.

Rovatok