Index Vakbarát Hírportál

Ilyen volt Mark Zuckerberg első weboldala

2013. április 5., péntek 07:42

A Hacker News fórumozói ásták elő az ősrégi Angelfire webhelyszolgáltató archívumából a közösségi média legújabb szenzációját, a Facebook-vezér Mark Zuckerberg első saját készítésű weboldalát 1999-ből. Zuckerberg ekkor 15 éves volt, és éppen csak ismerkedett a programozással, a webbel, a html és a Java nyelvekkel. Az Angelfire az egyik első ingyenes tárhelyszolgáltató volt, ahol bárki szabadon építhetett magának oldalt.

"Hello, és üdv az oldalamon. Ez az egyetlen hely a neten, ahol egy sárga szem pislog rád" - üdvözöl az oldal, és valóban, egy animált sárga szem pislog alatta, de nem ám a már akkoriban is avíttnak számító animált gif, hanem egy javás megoldás, ami csak akkor kezd el mozogni, ha fölé visszük az egérkurzort. Az oldalon van még egy egyszerű rajzoló alkalmazás, egy Pong játék, és pár hasonló, Java-program. A bemutatkozás menüpontban Eminem akkor éppen friss slágerére utalva Slim Shady néven ír magáról, aztán azt írja, a neve mark, 15 éves, és New York közelében lakik (ez stimmel is, a Zuckerberg-család akkoriban New York államban élt).

A legérdekesebb rész az oldalon a The Web menüpont, ahol a tinédzser Zuckerberg azt fejtegeti, hogy az internet még elég kicsi, de nagyon nagyra fog nőni, és az egész hálózat lényege az emberek szociális hálózata, vagyis hogy ki kit ismer a neten. Ehhez egy ábrát is mellékel, ahol az egyes ismerőseit köti össze egy javás program az ismeretségek alapján hálózatba. Ez tulajdonképpen nem más, mint a mára milliárdos üzletté vált, és az internet képét alapvetően meghatározó Facebook alapötlete.

Hogy az oldalt valóban az ifjú Zuckerberg készítette-e, biztosan nem tudhatjuk, a Facebook-vezér egyelőre nem nyilatkozott róla, de a valódiságára utal, hogy azt a themarke51@aol.com emailcímről regisztrálták, ami egy ezooks nevű AOL-felhasználóhoz van hozzárendelve. Ezooks pedig Mark apjának, Dr. Edward Zuckerbergnek az interneten máig használt azonosítója.

Rovatok