Index Vakbarát Hírportál

Nyáron indulhat az Apple online rádiója

2013. április 7., vasárnap 13:07

Idén nyáron elindulhat az Apple régóta pletykált zenestreamelő szolgáltatása, állítja bennfentes céges forrásokra hivatkozva a Mac Observer. Az Apple-ügyekben általában megbízhatónak tartott oldal értesülései szerint az cégnek végre sikerült a négy nagy nemzetközi zenekiadó óriás közül kettő, a Warner Music, és a Universal Music képviselőivel megegyezniük a zenék licenceléséről, és ennyi tartalommal már indulhat is az Apple-rádió. A szolgáltatást minden valószínűség szerint az iTunesba fogják beleépíteni, és a világ legnépszerűbb zeneboltjának hatalmas látogatói bázisával gyorsan beelőzhetik az online rádiók piacánek jelenlegi vezetőit, a Pandorát és a Spotify-t.

Hogy a rádió ingyenes lenne, és reklámokkal termelné ki a működése költségeit, vagy előfizetési díjat kellene érte fizetni, esetleg a kettő valamilyen kombinációja, egyelőre nem tudni. Az mindenesetre biztos, hogy ha a rádióban hallott bármelyik szám megtetszik, azt egy gombnyomással rögtön meg is vásárolhatjuk majd az iTuneson, ami valószínűleg érezhető forgalomnövekedést fog hozni a boltnak.

A működési alapokat tekintve az iTunes-rádió valószínűleg a Pandora mintáját fogja követni, és a hallgató által meghatározott stílusban eleinte véletlenszerűen, később a visszajelzései alapján az ízlését egyre inkább megismerve személyre szabottan rakosgat majd számokat egymás után. A hagyományos rádióadóktól eltérően ha egy zene nem tetszik, azt átugorhatjuk, és a saját ízlésünkre hangol csatornán nem is fogjuk többet hallani. Azt is megtehetjük, hogy több saját csatornát indítunk, és attól függően, hogy milyen műfajú zenére támad éppen kedvünk, váltogatunk közöttük.

A meg nem erősített hírek szerint azért tartott nagyon sokáig a tárgyalás az Apple és a zenekiadók között, mert az iTunes miatt már alapban nyerő alkupozícióból induló Apple a Pandorához képest feleakkora licencdíjakat volt csak hajlandó fizetni a zenék streameléséért. Az alacsonyabb díj mellett az az érv szólhat, hogy a rádió hatására megvásárolt zenékből egyébként is komoly jutalékot kapnak kiadók, így alacsonyabb licencdíj mellett is jobb üzlet lehet nekik az iTunes-rádió, mint a többi online zenés streamszolgáltató.

A CNET információi szerint a szolgáltatás először az amerikai piacon indul majd be, ezt követi aránylag gyorsan a brit, japán, ausztrál, francia és német. Hogy Magyarországra mikor jut el, egyelőre rejtély, de az, hogy maga az iTunes zenebolt is csak évekkel az indulása után nyitott meg itthon, nem sok jót sejtet. A hírek szerint első körben csak az Apple operációs rendszerét futtató készülékek érnék el az Apple-rádiót, vagyis a Mac asztali gépek és notebookok, az iPhone-ok, iPadek, iPod Touch-ok, és az Apple TV - de a windowsos pécék például nem.

Rovatok