Index Vakbarát Hírportál

Utcai lövöldözés? Van erre egy alkalmazás

2013. május 6., hétfő 17:33

A Vanderbilt Egyetem kutatói olyan androidos alkalmazást fejlesztettek, amellyel azonosítható egy lövész pozíciója. Az alkalmazás hang alapján méri fel, hogy a lövedék honnan jött és merre tart. Ha lövöldözés tör ki, a fedezékbe húzódott személy a telefonja képernyőjén láthatja a környezete térképét, amin piros sávokkal jelzik a lövedékek útját.

Az alkalmazást készítő fejlesztőcsapatot magyar kutatók vezették. A vezető fejlesztő, Lédeczi Ákos már egy olyan prototípust is készített, amit egy harci sisakba lehet beépíteni. Hat évvel ezelőtt Lédeczi és munkatársai már dolgoztak egy olyan rendszeren, ami egy információs csomópontot alakítana ki a sisakban, és megkönnyítené a rohamosztagosok munkáját azzal, hogy jelezné a kilőtt lövedékek röppályáját. Az elmúlt éveket a kutatócsoport a technika finomításával töltötte; mostanra jutottak el odáig, hogy az alkalmazást már a legnépszerűbb okostelefonokon is futtatni lehessen.

Az amerikai védelmi minisztérium a múlt évtizedben több millió dollárt költött olyan kifinomult eszközök fejlesztésére, amik a most bemutatott alkalmazáshoz hasonló feladatot látnának el. Ezek a berendezések szintén arra az elvre épültek, hogy minden lőfegyver elsütésének sajátos hangja van. Az első hangot a csőből kirobbanó lövedék okozza, de a golyó a röppályáján további, szuperszonikus hanghullámokat kelt. Érzékeny mikrofonokkal, egy pontos órával és  a boltokban kapható processzorokkal ezeket a sajátosságokat rögzíteni lehet, így viszonylag nagy pontossággal meghatározható, hogy honnan adták le a lövéseket.

Lédeczi rendszere hasonló elven működik; a szoftver mostani verzióját már biztonsági szervezetek is használhatják. Kenneth Pence, egy nyugalmazott rohamosztagos szerint egy ilyen eszközt a rendőrség is használhatna. A rendvédelmi szerveknél való bevezetést megkönnyítheti, hogy az alkalmazáson kívül egy kártyapakli méretű, érzékeny mikrofonokat és processzort tartalmazó modul is tartozik hozzá, ami bluetooth-kapcsolaton át küldi az adatokat a telefon képernyőjére. A lövés eldördülése után a telefon továbbítja a begyűjtött adatokat a többi modulnak, így a lövész pozíciója háromszögeléssel azonosíthatóvá válik.

A kutatók két verziót készítettek az eszközből. Az egyik moduljába egy mikrofont építettek; ez a fegyver elsütésének hangját és a lövedék által keltett rezgéseket figyeli. Ebből a modulból hatra van szükség, hogy pontosan meghatározza a lövész helyzetét. A másik, valamivel nagyobb, négy mikrofonnal fölszerelt modell már csak a rezgéshullámokat figyeli; ebből már kettő is elég a lövés irányának meghatározásához, igaz, ez csak hozzávetőleges becslést ad.

Rovatok