Index Vakbarát Hírportál

Elveszett a web első oldala

2013. május 25., szombat 10:33

Az európai nukleáris kutatási szervezet, vagy ahogy mindenki ismeri, a CERN nagyszabású projektet indított, amiben a web legkorábbi oldalainak archivált verzióit keresik. A manapság leginkább az LHC részecskegyorsítóról ismert kutatóintézetben alkotta meg a kilencvenes évek elején Tim Berners-Lee és Robert Cailliau az internet már akkor is működő alapjaira építve a web mai, böngészőkben látható formáját, és fektette le az alapokat, a linkek, a hipertext megoldásait. Csakhogy, mint kiderült, az 1989-ben indult munka kezdeti szakaszában nemigen törődtek a kutatók az archiválással, az új verziókkal általában simán felülírták a régieket, a feleslegesnek ítélt fájlokat pedig törölték.

A CERN-ben a legrégebbi archivált weboldal 1992-ből származik, akkor már három éve dolgozott a rendszer fejlesztésén Berners-Lee csapata. A kutatóközpont most felhívást intézett a világ kutatóihoz, különös tekintettel azokra, akik akkoriban kapcsolatban álltak a web szülőatyjaival, hátha valahol valakinek megvannak az ős-weboldalak másolatai. Az akciónak már most vannak kisebb sikerei, előkerült ugyanis egy 1991-es ős-weboldal, egy amerikai kutató, Paul Jones gyűjteményéből. Az oldalt Berners-Lee mutatta meg neki egy amerikai útja során, amikor támogatókat keresett a projektjéhez a Hypertext 91 konferencián. Mivel Jonesnak ugyanolyan számítógépe (a legendás Next) volt, mint amin Berners-Lee a demonstrációt tartotta, simán le tudta másolni a forráskódot, amit azóta is megőrzött.

A jelenleg ismert legrégebbi weboldal így nézett ki (online is elérhető, itt):

Az oldal szövegében látható csúnya elírás (demonstration, azaz bemutató helyett a demonfdgfgstration szó szerepel) eredete az, hogy a konferencián Berners-Lee élőben demonstrálta, hogy a weben valós időben át lehet szerkeszteni az oldalakat, és azok egy frissítés után a látogatók böngészőiben is megváltoznak. A szövegből az is kiderül, hogy akkoriban a linkek használatát úgy képzelték a CERN kutatócsoportjában, hogy dupla kattintással lehessen rajtuk keresztük a célponthoz navigálni.

Jones szerint az 1991-es konferenciáról még sok anyaga van learchiválva, de ezeket egy jelszóval védett merevlemezről kellene előbányászni, amihez a titkosítást feloldó kódot már rég elfelejtette.

Rovatok