Index Vakbarát Hírportál

Az USA kémprogrammal figyelné a kalózokat

2013. május 28., kedd 18:03

A jogvédőket, iparági szereplőket tömörítő, amerikai szellemi tulajdonnal foglalkozó The Commission on the Theft of American Intellectual Property elküldte részletes jelentését [PDF] az USA kongresszusának: ebben drasztikus kalózellenes intézkedéseket kérnek, hogy megvédjék az amerikai gazdaságot. A jelentés szerint a letöltők több milliárd dolláros kárt okoznak, ezért a lehető legszélesebb eszközökkel harcolni kell ellenük, például internet-megfigyeléssel és kormányzati kémprogramokkal.

A 89 oldalas jelentés sokat foglalkozik Kínával: az ország lopásai elvileg károsítják az amerikai gazdaságot, ami ellen fel kell lépni. „Az éves veszteség, több mint 300 milliárd dollár, összehasonlítható az USA éves ázsiai exportjával. A pontos összeg nem megállapítható, de a magán- és a kormányzati tanulmányok hajlamosak alábecsülni az adatok mennyiségét és az érintettek körét”.

A szerzők szerint az online kalózkodás, és más, szellemi tulajdon elleni bűncselekmények miatt több millió állást nem lehet betölteni az USA-ban, ami ráadásul hatással van az innovációra, ez pedig az átlagos amerikaiak életére.

A jelentés többféle formáját megkülönbözteti a szellemi tulajdon elleni bűncselekményeknek: létezik alkalmi online kalózkodás,  hamisítás, hekkelés és gazdasági kémkedés. Ezeket a fogalmakat viszont az ajánlások résznél már összemossák.

Az egyik javaslat szerint a kibertérben történő kalózkodás ellen úgy kellene küzdeni, hogy kiszemelnek egyes embereket, akiknek úgynevezett ransomware-t telepítenének a gépeikre: olyan programokat, amiket nagyon nehéz felfedezni, a támadó viszont átveheti az irányítást a számítógép felett, bármihez hozzájuthat.

„Lehet olyan szoftvert írni, ami csak a jogosult felhasználóknak engedné a hasznos információkat tartalmazó fájlok megnyitását. Ha valaki más próbálna hozzáférni ezekhez, számos intézkedés történne. Például a fájl elérhetetlenné válhatna, és a nem jogosult felhasználó számítógépét zárolhatnánk, utasításokkal, hogyan léphetnek kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel, hogy megkapják a jelszót, amivel feloldhatják a gépük zárolását.”

A fenti leírás durvábban hangzik minden eddigi másolásvédelmi megoldásnál, de a jelentés még ennél is tovább megy: azt ajánlja, hogy a kormány agresszívan lépjen fel „a szellemi tulajdon kibertolvajai ellen”. Azt kérik, legyen lehetősége a jogok tulajdonosainak arra, hogy hozzáférjenek az állítólagos tolvajok gépéhez, és visszaszerezzék ellopott fájljaikat: „A betolakodó hálózatának megrongálása nélkül, a kiberlopást elszenvedő cégeknek lehetőségük kell legyen arra, hogy visszaszerezzék elektronikus fájljaikat vagy megvédjék ellopott információikat”.

A tanács legalább azt megjegyzi, hogy a jelenlegi jogi szabályozás nem teszi lehetővé, hogy betörjenek az állítólagos bűnelkövetők számítógépére, viszont, ha ez legális lenne, szerintük nagyban csökkentené az okozott károkat. Elnézve ezeket a javaslatokat, lehet, hogy a szabadon terjeszthető Pirate Bay-film illegális eltávolítása tényleg csak a jogvédő szervezetek első lépése volt, a jövőben jóval hajmeresztőbb megoldásokra számíthatunk.

Rovatok