Index Vakbarát Hírportál

Drasztikus átalakítás előtt a Microsoft

2013. június 4., kedd 09:18

Steve Ballmer vezérigazgató a Microsoft drasztikus átszervezésére készül, tudta meg a cégen belül a tűzhöz közel álló forrásokból az All Things Digital. Az átalakítás annak a részvényeseknek szóló jelentésnek a logikus folytatása, amiben tavaly októberben Ballmer a cég jövőjét úgy vázolta fel, hogy az évtizedekig a Windows és az Office hegemóniájára épülő Microsoft egy "devices and services", vagyis kütyükkel és szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat lesz.

A pletykák szerint az új Microsoft kulcsemberei a szerver-üzletágat vezető Satya Nadella, a Skype köré épülő kommunikációs divízió első embere, Tony Bates, és az interaktív szórakoztatás (ami nagyjából a videójátékokat és az Xboxot fedi le) üzletág főnöke, Don Mattrick lesznek. Az átalakítás lehetséges vesztesei között az új irányvonal mellett háttérbe szoruló üzleti szoftveres, irodai programcsomagokkal foglalkozó, és online üzletágat említik a bennfentes források. Hogy hol fog elhelyezkedni az új Microsoft víziójában a cég hagyományos kulcsterméke, a Windows, egyelőre nem teljesen világos.

Elemzők szerint az átszervezés még drasztikusabb lépésekkel járhat, felmerült az is lehetőségként, hogy a Microsoft külön cégbe szervezze ki a Bing keresőt, és a köré épülő online hirdetési bizniszt, illetve az Xbox játékkonzolt.

Szakértők szerint a változások hátterében a tulajdonosi kör átalakulása állhat, a cégben nemrég szerzett kétmilliárd dolláros befektetéssel résztulajdont a ValueEct Capital befektetési alap, és ezzel megerősödtek azok a hangok a részvényesek között, amelyek a cég modernizálását szorgalmazzák. A Microsoft részvényárfolyama egyébként a pécés piac bukdácsolása, és a Windows 8 felemás fogadtatása ellenére szárnyal, év eleje óta közel a másfélszeresére emelkedett, legutóbb 2007 végén volt ilyen magasan.

Rovatok