Index Vakbarát Hírportál

Itt a világ legmenőbb fűnyírója

2013. június 7., péntek 11:43

A BBC népszerű autós magazinja, a Top Gear kihívására válaszolva a Honda mérnökei vállalták, hogy megépítik a világ legmenőbb fűnyíróját. A szerkezetet egy versenymotorból átemelt, ezer köbcentis motor hajtja majd, és a tervek szerint eléri vele a 210 km/órás végsebességet. A gyorsulása is tiszteletet parancsoló, az első tesztek tanúsága szerint 4 másodperc alatt van százon. A kormányművet egy Mini Morrisból veszik át a japán mérnökök a jobb irányíthatóság kedvéért, és a vezető ülését is lejjebb süllyesztik, hogy stabilan tudjon elhelyezkedni, és a gép súlypontja is alacsonyabbra kerüljön, segítve az úton maradást. A kerekeket és a futóművet egy quad-motorból veszik át, a hátsó tengely eredetileg egy versenygokarté, és egy sor, eredetileg fémből levő alkatrészt üvegszálas műanyagra cserélnek, hogy minél könnyebb legyen a jármű.

Fontos követelmény, hogy a sportautókhoz méltó tempó mellett az eredeti funkció is megmaradjon, vagyis tudjon füvet nyírni a gép. Ezt egy szintén felturbózott, percenként négyezres fordulatszámon pörgő fűnyírómodul oldja majd meg. Az eredeti fémpengéket kábeldarabokra cserélték, de ilyen sebesség mellett azok is simán végeznek a fűvel, ami felett a jármű elszáguld. Hogy az optikai tuning is meglegyen, a fűnyírószörny oldalt kivezetett kipufogóján tüzet is okád – ez jól ellensúlyozza a hátsó részen a lenyírt gazt tároló zsák kevéssé szupermenő látványát.

A brutálisra feltuningolt fűnyíróknak Nagy-Britanniában komoly hagyományuk van, 1973 óta versenyt is rendeznek nekik Sussexben, ahol híres brit Forma–1-es pilóták is indultak már. A Honda gépe ezen a versenyen nem indulhat, mert sokkal több speciális módosítás van rajta, mint amit a szabályok megengednek. A Guinness rekordok könyvébe azonban bekerülhet, ott jelenleg egy 155 km/órás csúcssebességre képes gépé a leggyorsabb fűnyíró címe.

Rovatok