Index Vakbarát Hírportál

Lopott gépjármű! Lejárt a műszaki!

2013. június 18., kedd 10:55

Egy dél-kaliforniai kis cég ötlete alapján előfordulhat, hogy az elektronikus könyvolvasókból ismert e-ink kijelzőket legközelebb már az autók rendszámtábláján látjuk viszont. A könnyen változtatható, a megjelenítéshez pontosan nulla energiát felhasználó kijelzők ráadásul nemcsak olcsóbbá és egyszerűbbé tehetnék az adminisztrációt, de szükség esetén figyelmeztető jelzéseket is ki lehetne rájuk helyezni.

Az e-inkes kijelzők lényege, hogy csak akkor használnak fel energiát, amikor először előállítják egy oldal képét, a folyamatos megjelenítés innentől kezdve nem fogyaszt semmit a tervek szerint nap- vagy a mozgási energia felhasználásával töltött elemekből. A megfelelő minőségű és felbontású képek ahhoz is bőven jók lennének, hogy a rendszám összes adatát megjelenítsék, és néha még egy kicsit többet is.

A fejlesztő szerint a hatóságok távirányítással akár azt is elérhetnék, hogy extra feliratok jelenjenek meg, például vörössel az, hogy LOPOTT, vagy hogy LEJÁRT BIZTOSÍTÁS. Az amerikai szabályok szerint elméletileg három bírósági ítélet kell ahhoz, hogy egy autót a megfelelő technológia rendelkezésre állása esetén követni kezdjenek, de ez még csak egy a számos felmerülő kérdés közül.

Nem tudni például, mekkora gondot okoz majd egy vállalkozó kedvű hekkernek, hogy a rendszám elektronikáját megpiszkálva a fenti feliratoknál jóval viccesebbeket írjon ki, főleg másokéra, illetve egy ügyes tolvaj valószínűleg simán leradírozná a „lopott” feliratot a rendszámról, hiszen viszonylag kevés olyan elektronikus platform létezik, amit ne lehetne feltörni a megfelelő eszközökkel. Ráadásul egy e-ink kijelző jóval könnyebben hibásodik meg vagy törik össze, mint egy fémlemezre festett karaktersor.

Rovatok