Index Vakbarát Hírportál

Az Apple szomszédjába költözik a Samsung

2013. július 11., csütörtök 11:27

Elkezdődött a Samsung új amerikai főhadiszállásának építése San Joséban, a nagy vetélytárs Apple cupertinói központjától alig húsz perces távolságban. A tíz emeletes irodaház (plusz egy 8 emeletes parkolóház) a régi pesti bérházakra emlékeztet a belső udvarral és körfolyosókkal, de a rengeteg üveg és zöld növényzet azért egyértelművé teszi, hogy nem az Izabella utcában, hanem a Szilícium-völgyben járunk. Az új Samsung-főhadiszállás közvetlen szomszédja a Cisco egyik irodaháza, és a University of Phoenix egyetem egyik épülete lesz, ha minden jól megy, 2015-ben költözhetnek be a cég dolgozói.

Az irodaházban összesen 102 ezer négyzetméternyi hasznos terület lesz, és 2000 Samsung-alkalmazott fog itt dolgozni. A cég két divíziót tervez ide telepíteni, a kutatás-fejlesztést, és az üzletkötőket. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy minél zöldebb legyen az épület, egyrészt a szó szoros értelmében, rengeteg élő növényzettel (nem lesz olyan pont az épületben, ahonnan legfeljebb egy emeletnyi távolságban ne lenne parkosított terület), másrészt a rengeteg napelemmel, ami segít az épületnek közel önfenntartónak lenni. A formatervezésnél külön ügyeltek arra, hogy az épület nyáron minél kevesebb hőt vegyen fel, így spórolni tudjanak a légkondicionáláson.

Az épület megtervezésével a világ egyik legmenőbb építészirodáját, az NBBJ-t bízta meg a Samsung. A cég leghíresebb munkája a Los Angeles-i Staples Center sportcsarnok, a Los Angeles Lakers kosárlabda-, és a Los Angeles Kings jégkorongcsapat otthona, de ez az iroda dolgozik az Amazon új seattle-i üvegpalotáján is.

A Szilícium-völgyben mostanában valóságos építkezési láz tombol, új, hatalmas űrhajóra emlékeztető főhadiszállást húz fel az Apple iszonyú költségvetésből, a Google pedig saját repteret épít a céges repülőgépflottának, illetve a cégvezérek magángépei számára. A Samsung egyébként nemrég adta át Menlo Parkban, a Facebook szomszédságában a stratégiai és innovációs központját.

Rovatok