Index Vakbarát Hírportál

A brit határon elvehetik minden adatunkat

2013. július 15., hétfő 11:52

Pikáns fotót készített feleségéről a londoni nyaralás során? Jobb lesz törölni, ha nem akarja, hogy brit rendőrök nézegessék a képet. A Telegraph brit lap szerint már több ezer utazónak a telefonját kérték el a hatóságok, hogy lemásoljanak és megőrizzenek róla minden adatot.

Ezt egy terrorista-ellenes törvényre hivatkozva tehetik meg, a törvény ugyanis olyan általánosan van megfogalmazva, hogy még csak a gyanú leghalványabb jele sem szükséges a készülékek lefoglalásához. A lemásolt információkat, ami tartalmazza a híváslistát, a névjeket és fotókat, valamint az sms-ek és emailek címzettjét, korlátlan ideig tárolhatják.

David Anderson, a terrorista-elhárítással kapcsolatos törvények független szakértője a héten megjelenő éves jelentésével várhatóan az aggodalmát jelzi majd a törvénnyel kapcsolatban.

Hasonló jogai vannak a brit utcákon járőröző rendőröknek is, de az  esetükben legalább valamilyen gyanú szükséges, és a telefonokat csak akkor lehet elkobozni az adatok átvizsgálása céljából, ha a tulajdonosát is letartóztatják.

Nagy-Britannia határainál évente körülbelül hatvanezer embert állítanak meg és faggatnak ki, azt azonban nem tudni, hogy mennyinek másolják le a telefonon tárolt adatait.

Rovatok