Index Vakbarát Hírportál

A Youtube is a bűn melegágya lehet

2013. augusztus 7., szerda 16:08

2012-ben nagy felháborodás fogadta az Obama-adminisztráció szerzőijog-védelmi tervezetét a SOPA-t (Stop Online Piracy Act). Múlt héten a Kereskedelmi Minisztérium internetes munkacsoportja jelentést adott ki a digitális szerzőijog-védelemről, amelyben jóváhagytak egy vitatott javaslatot. Ez arról szól, hogy a szerzőijog-védelem alá tartozó internetes tartalmak, nevezetesen a videók streamelése is bűncselekménynek minősülne. A jelentés szerzői azzal érvelnek, hogy az interneten megtekinthető, a szerzői jog oltalma alá eső videók megtekintése a nyilvános előadás jogát sérti.

Ez a tervezet hasonló formában már a SOPA-ban is szerepelt; ez volt a 201-es paragrafus. Ez alá tartozik a jogvédett tartalmak streamelésének büntetőjogi megítélése. Egyesek szerint a SOPA-ban szereplő változat, illetve annak egy korábbi önálló jogszabálymódosítási javaslata például a feldolgozott számok feltöltését is lehetetlenné tette volna a Youtube-on.

A Kereskedelmi Minisztérium azt javasolja, hogy ugyanaz a büntetés vonatkozzon a szerzői jogot sértő tartalmak streamelésére, mint az illegális kalózmásolatok sokszorosítására és terjesztésére. Úgy látják, hogy a vonatkozó szabályozás legutóbbi módosítása óta a streamelt zenék és videók az utóbbi időben dominánssá váltak; sok felhasználónak ez az elsődleges tartalomfogyasztási forrása.

A javaslat készítőinek abban igazuk van, hogy az internet fejlődése ma már lehetővé teszi a streamelt anyagok zökkenőmentes futtatását, és nem minden, a hálózatra felkerülő anyag felel meg a szerzői jogi szabályozásnak. A streamelt filmek és zenék minősége azonban egyre javul, így a fizetőképes kereslet is egyre nagyobbra duzzad. A Netflixnek például 40 országban közel 38 millió előfizetője van, és a zeneszolgáltató Spotify-t is 24 millióan használják 28 országban.

Rovatok