Index Vakbarát Hírportál

Arcfelismeréssel keresnék az eltűnt állatokat

2013. augusztus 21., szerda 16:00

Megrázó tud lenni, ha kedvenc kutyánk vagy macskánk elkóborol: ha a háziállatok menhelyen kötnek ki, elég nagy az esélye annak, hogy elaltatják őket. Ezen segítenePiP – The Pet Recognition Company nevű cég: úgy gondolják, hogy arcfelismeréssel sokkal könnyebb megtalálni a kisállatokat, mint a különböző megjelölésekkel.

Az egészhez egy alkalmazást is készítettek, amelynek a Indiegogo-kampánya (ez egy Kickstarterhez hasonló pénzgyűjtő) nemrég indult. A cég 100 ezer dollárt szeretne összeszedni a hónap végéig, hogy piacra dobhassák az alkalmazást.

A működés mögötti technológiát Daesik Jang képfelismeréssel foglalkozó szakértő készítette: állításuk szerint képesek 98 százalékos hatékonysággal képesek felismerni a kutyákat és a macskákat, ráadásul ehhez még segítségül jön néhány egyéb adat, például súly, méret, nem, színek. Így lényegében minden eltűnt háziállatot beazonosíthatnak.

A tulajdonosoknak regisztrálniuk kell a PiP-re, majd feltöltenek egy képet a rendszer, amely megvizsgálja az egyedi arcvonásokat, és az eredményeket eltárolja egy adatbázisban. Az alkalmazást bárki letöltheti, és jelentheti, ha megtalált egy állatot. A tulajdonosok előfizetnek az alkalmazásra, ezért cserébe amint eltűnik a kedvencük, a program értesíti a helyi menhelyeket, begyűjtőket, ilyen témával foglalkozó közösségi oldalakat. Sőt: átfésüli a közösségi médiát, hátha feltölt valaki képet az eltűntről.

Rovatok