Index Vakbarát Hírportál

Guruló zselé lesz a jövő porszívója

2013. augusztus 29., csütörtök 11:39

Évtizedek óta változatlan módon takarítunk: egy erős motorral beszippantjuk a levegőt, a port és az apróbb tárgyakat. A levegő kiáramlik, a kosz fennakad. Éppen ideje volt előállni egy új ötlettel, amit az Electrolux dizájnversenyére jelentkező Juan Lee megtett: elképzelése szerint a jövő takarítóeszköze nem felszívja, hanem egy zselés anyaggal tapasztja magára a port.

A Roomba porszívó utódjának szánt robotsereg nyolc kis golyóból áll, amelyek egy zselés anyaggal megtöltött dokkolóban állnak. Takarítás idején magukra aggatnak egy kis adag zselét, és ahogy végiggurulnak a szobákon, rájuk tapad minden porszem. Végül visszatérnek a dokkolóhoz, ott megszabadulnak a zselétől, amiből a szerkezet valahogyan kivonja a koszt.

Kissé elrugaszkodott ötletnek tűnik, de vannak már olyan megoldások, amelyek továbbfejlesztésével talán megvalósítható lenne az új takarítóeszköz. A Gyurmalin néven ismert intelligens játékgyurmának például van egy mágneses verziója, amely képes lenne rámászni egy gömb formájú fémrobotra. Ilyen guruló robot is van már, persze ez is csak játék: ez az okostelefonnal vezérelhető Sphero.

Rovatok