Index Vakbarát Hírportál

Vegyes siker a növények és zombik harca

2013. szeptember 2., hétfő 08:53

Huszonötmillióan töltötték le az egyelőre kizárólag iOS-re megjelent Plants vs Zombies 2-t. A lövegtornyos stílus egyik legsikeresebb változatának második része ezzel már lepipálta a 2010-es első részt, azonban kérdés, hogy a letöltések számának növekedése milyen viszonyban van a bevételekével.

Az augusztusban megjelent folytatás ugyanis alapvetően ingyenes, de játék közben bőven van lehetőség kisebb, pár eurós tételeket elkölteni. Egy-egy, a kertünket megtámadó zombik elleni harcban hatékonyabban használható növény 2-3, az új pályák eléréséhez szükséges kulcsok megszerzése 1,79 euró. Az amúgy újításként bevezetett speciális fegyverek, például a zombikat pillanatok alatt kicsináló áramütés használatához szükséges aranyból 10 000 darab 4,49 euró, ez nagyjából 8 alkalommal segíthet ki minket a bajból.

Az alkalmazás boltjában kedvezményes csomagok is várják a türelmetlen gazdagokat. 9 euróért például egy csomag arany, egy speciális erős paprika, illetve némi extra napfény (az összegyűjtött napfény a zombik elleni harc egyik legfontosabb eleme) jár.

Mindent összevetve tehát bár elsőre nem tűnik nagy üzletnek az, hogy 25 millió példány ment el az ingyenes játékból, a fejlesztők nagyon ügyesen alkalmazták az ilyen játékok alapszabályát, miszerint bár sok játékkal ingyen is végigjátszható a program, az ember egy idő után elkölt némi pénzt, hogy felgyorsítsa a történéseket. Az ingyenes játék valójában akár több ezer forintot is elvihet, igazából annyi helyen nyílik lehetőség pénzt költeni, hogy szinte össze sem lehet számolni, mennyibe is kerülne, ha afféle Super Size Me-szerű, gátlástalan vásárlásba kezdenénk minden egyes alkalommal, amikor a játék lehetőséget ad a dologra.

A kritikusok véleménye szerint a játék amúgy jól sikerült, az időutazásos sztorira felhúzott, alapjaiban nagyjából változatlanul hagyott játék apró újításokkal biztosítja az újszerű élményt. A felhasználói értékelések már vegyesebb képet mutatnak: az internet népe általában véve nem a játék minőségét kritizálja, sokkal inkább a fent felvázolt pénzügyi stratégián van kiakadva. Szerencsére azonban a Plants vs Zombies 2 egyetlen fillér elköltése nélkül is élvezhető, az egyiptomi, a kalózos és a vadnyugati pályák is szórakoztatóak, a növények és az új külsőt és képességeket kapott zombik ezúttal is jól mutatnak a hátsó kertben, bár a hátsó kert ezúttal inkább sivatag vagy fedélzet.

Rovatok