no

Index Vakbarát Hírportál

Jön a kinyújtható és összehajtható tévé

2013. szeptember 25., szerda 08:18

A jövőben olyan helytakarékos tévék készülhetnek, amelyek igény esetén kétszer nagyobb méretűre nyújthatók, és arra is lesz lehetőségünk, hogy éjszaka az ablaküveg világítsa be a szobánkat. Az UCLA mérnökei ugyanis legyártottak egy áttetsző és elasztikus fénykibocsátó diódát, amely számtalanszor kinyújtható, elcsavarható és összehajtható.

A kutatók az egyik kísérletben több mint ezerszer kinyújtották az OLED fényforrást eredeti méreténél 30 százalékkal nagyobbra, ami ezután is hatékonyan működött. Egy másik tesztben, hogy megállapítsák az anyag nyúlásának határait, kétszeresére növelték a méretét. Az anyagot 180 fokban összehajtották és több irányban megcsavarták.

UCLA Engineering develops flexible and stretchable LEDs

Az anyag egyetlen rétegnyi elektrolumineszcens polimerből áll, amit egy pár újfajta elasztikus kompozit elektróda közé tettek. Ezek az elektródák ezüst nanoszálak hálózatából álló gumiszerű polimerből vannak, amely szobahőmérsékleten is működik. Mindegyik réteg jól nyúlik, hajlik és csavarodik, ráadásul egyszerűen legyárthatók.

„Úgy hisszük, hamarosan megjelennek a papírvékonyságú, nyújtható OLED kijelzők” – mondta Qibing Pei, aki az UCLA-n az anyagtudományok professzora, a kutatás vezetője. A megfelelő elasztikus és áttetsző elektróda hiánya a legnagyobb akadály a hajlékony kijelzők megjelenése előtt – amit éppen most mutattak be.

Még maradtak azonban olyan technikai kihívások, amikkel szembe kell nézni. Például találni kell egy hasonlóan elasztikus bevonatot, mert az UCLA kutatói által használt anyag érzékeny a levegőre.

Rovatok