Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates: A Ctrl+Alt+Del egy tévedés volt

2013. szeptember 26., csütörtök 16:24

Bill Gates, a Microsoft társalapítója elismerte: hiba volt arra kényszeríteni a felhasználókat, hogy a számítógépre való bejelentkezéshez a Ctrl + Alt + Del billentyűkombinációt kelljen használniuk. Gates erről a Harvard egyik adománygyűjtő kampányán beszélt; elmondta, ezt azért tervezték így, hogy megakadályozzák, hogy más programok bejelentkezésnek álcázzák magukat, és hozzáférjenek a felhasználó jelszavához.

Gates belátta, hogy ez hiba volt; a hallgatóság jót nevetett az őszinteségén. Gates elmondta, hogy erre használhattak volna egy külön gombot is, de az IBM-nek az a munkatársa, aki a billentyűzeteket tervezte, nem akart ilyet gyártani. A legendás Ctrl + Alt + Del kombinációt David Bradley találta ki, aki az eredeti IBM PC-n is dolgozott, de kezdetben még a számítógép újraindítására adott parancs volt. Bradley egy másik interjúban azt mondta: a Ctrl + Alt + Del ötlete valóban tőle származik, de Bill Gates tette híressé.

A kombinációt a mai napig használják; a Windows 8-ban ezzel a paranccsal lehet lezárni a számítógépet, vagy hozzáférni a feladatkezelőhöz. A bejelentkezési képernyő itt már megváltozott, de a Ctrl + Alt + Del még mindig használható.

Rovatok