Index Vakbarát Hírportál

Robotkutyával erősít a tengerészgyalogság

2013. szeptember 27., péntek 14:05

Az amerikai tengerészgyalogság novemberben veheti át a Big Dogot, a Boston Dynamics által fejlesztett robotkutyát. Big Dog igen stramm robotnak számít: fel tud kaptatni a hegyoldalakon, átgázol a sűrű bozóton, és még a patakokon is átkel, miközben több mint 180 kilogramm felszerelést cipel magával.

A tengerészgyalogság elsősorban szállítási feladatokra használná Big Dogot. A járőröknek így nem kéne akkora súlyt cipelniük magukkal, mint most, és a robotot ideális társsá teszi az a tulajdonsága, hogy minden terepen elboldogul. Big Dog legfeljebb 12 kilométert tehet meg óránként, de egy járőrszolgáltatot teljesítő gyalogos egységnek ez pont megfelelő. A robot sétáló, ügető és futó üzemmódba is kapcsolható: ez utóbbiban éri el az imént említett csúcssebességét.

A novemberi átadás után a tengerészgyalogság tesztelni fogja a robot képességeit a massachusettsi Fort Devensben. Azt vizsgálják, hogy a tengerészgyalogosok tudják-e üzemeltetni a robotot, és hogy mennyire válik be szimulált harci körülmények között.

A Boston Dynamics és a DARPA munkatársai éveket töltöttek a robotkutya fejlesztésével. Az első prototípusok még túl hangosak voltak, amire a tesztelők is panaszkodtak; a mérnökök azóta a tizedére csökkentették a robot által keltett zajt. Azt is sikerült megoldani, hogy a robotkutya magától fel tudjon tápászkodni, ha esetleg felborulna.

Rovatok