Index Vakbarát Hírportál

Hackerek törtek be az Adobe szervereire

2013. október 4., péntek 07:57

Számítógépes kalózok lopták el az Adobe Systems mintegy 2,9 millió felhasználójának adatait – közölte a grafikai megjelenítéssel, kiadvány- és képszerkesztő programok forgalmazásával foglalkozó amerikai nagyvállalat még csütörtökön.

Az Adobe szerint az ellopott adatok között van a vállalat egyes ügyfeleinek a felhasználóneve és a jelszava, valamint a bankkártyájának kódja is. Emellett a számítógépes hackerek ellopták a vállalat néhány népszerű számítógépes termékének a forráskódjait is.

Az Adobe szerint a hackerek mintegy 2,9 millió felhasználójának az adatait lopták el. A vállalat sajnálatát fejezte ki emiatt, és közölte, hogy külső partnerekkel, illetve a bűnüldöző szervekkel együttműködve próbálja helyrehozni a számítógépes kalóztámadás okozta károkat.

Az adatlopás miatt az amerikai vállalat lenullázta a felhasználók jelszavát, így azoknak új kódot kell választaniuk, mikor legközelebb belépnek a cég oldalára. Az Adobe tájékoztatta a történtekről az érintett bankokat is, illetve az javasolta az adatlopás károsultjainak, hogy változtassák meg a más internetes oldalakhoz használt jelszavaikat is.

A számítógépes biztonságért felelős amerikai hivatal is elővigyázatosságra szólította az Adobe felhasználóit. A betörésre azután derült fény, hogy a múlt héten egy más cégeket érintő kalóztámadás-sorozat után nyomozó újságíró értesítette az Adobe képviselőit: egy, a korábbi támadások során használt szerveren kutatva belefutott a cég programjainak forráskódjába.

Az egyik ilyen programot, a ColdFusiont az USA törvényhozása mellett a Fortune 100-as listán szereplő cégek közül hetvenöt használja. A forráskódok segítségével a hackerek további biztonsági réseket találhatnak meg és használhatnak ki, így a hozzáférési jelszavak megváltoztatása valószínűleg csak az első, alapvető lépés egy hosszú folyamatban.

Az Adobe egy év alatt harmadszor kerül reflektorfénybe: tavaly novemberben 150 ezer jelszót loptak el hackerek, idén júniusban pedig pár nap alatt feltörték a kalózkodás miatt fizetőssé tett Creative Clouds nevű szoftverüket.

Rovatok