Index Vakbarát Hírportál

Itt az első valós idejű 3D kamera

2013. november 12., kedd 16:56

Elkészült az első, valós idejű 3D kamera, a Lynx. Elég vele körbesétálni valamit, leszkenneli kinézetét és formáját, majd forgatható, háromdimenziós képet készít róla. Sőt, a kamera felveszi a mozgást is, így azt is rögzíteni tudjuk 3D-ben. Az elkészült, nem animált fájlt egyből át lehet küldeni 3D nyomtatóra, így például pillanatok alatt szobor készíthető vele egy menyasszonyi tortára. 

A Lynx fejlesztője Chris Slaughter, aki korábban villamosmérnöknek tanult a University of Texason. A 3D iránt 2011-es szilícium-völgyi gyakorlata után kezdett érdeklődni. Ekkor robotokkal foglalkozott, és észrevett egy fontos hiányosságot. A legtöbb robot lassan navigál, mivel szoftveres látásuk nehézkes, energiaigényes és lassú. Ezért kitalált egy megoldást, amivel jobban lehet rögzíteni a videókat, feltérképezni a formát, helyeket és a mozgást.

Rájött, hogy a mai processzorok elég gyorsak ahhoz, hogy időben feldolgozzanak minden adatot, ami egy 3D kamerából érkezhet. Így nagyon gyorsan 3D képpé alakítható az adathalmaz. El is készült két prototípusa a kamerának, 2012-ben pedig céget alapítottak Lynx Labs néven. Mostanra, egy év alatt elkészült egy használható verzió is.

Lynx Laboratories - Feature Summary

A Lynx A kamera teljesítménye négy tabletének felel meg, másodpercek alatt készíti el a háromdimenziós képet.  Hasznos lehet építészeknek belső terekhez, de filmkészítőknek is speciális hatásokhoz.

A kamera szabványos színes kameralencséket használ, infravörös projektorral kombinálva, ami rögzíti a különböző mintákat. A képfeldolgozó több milliárd számítást végez egy másodperc alatt, hogy összekapcsolja az infrából származó és a hagyományos képi adatokat.

Az első kamerákat a cég Kickstarter-kampányát támogatók kapták. A fejlesztő szerint 2014-ben a kamera bekerülhet az okostelefonokba is, eljöhet a 3D Instagramm kora.

Rovatok