Index Vakbarát Hírportál

Közérdek, hogy a Google könyvet szkennel

2013. november 15., péntek 12:05

Nyolcéves jogi vita végére tett pontot Denny Chin amerikai szövetségi bíró, mikor kimondta, hogy bár a Google Books nevű szolgáltatása, amiben egyetemi jegyzeteket és bolti forgalomban lévő könyvek digitalizált változatát tette elérhetővé, sérti a szerzői jogok tulajdonosait, a szolgáltatás közérdek, ráadásul a fair use hatálya alá esik. A fair use az USA szerzői jogi törvényeiben megfogalmazott olyan különleges esetek összessége, amik lehetővé teszi a szerzői joggal védett anyagok engedély nélküli felhasználását.

Chin szerint a jogtulajdonosokat nem érte kár, mert a Google-nek nem származott közvetlen bevétele a könyvek digitalizálásából és közzétételéből, sőt a Google keresőszolgáltatása a könyv egy szövegrészletének megtalálásakor nemcsak a részletet írja ki, de arra is javaslatot tesz, hol lehet megvenni az adott művet. A Bookson keresztül nem érhető el egyszerre a könyv teljes szövege, csak a keresés környezetét lehet elolvasni.

A bíró indoklásában arra is kitért, hogy a Books olyan, a kutatást segítő szolgáltatás lett, amihez a történelem során még soha nem fért hozzá egy kutató sem. Ezen felül sokat segített az amúgy pusztulásra ítélt példányok megmentéséért, és megkönnyítette a földrajzilag elszigetelt helyen élők információhoz jutását is. Összességében nemcsak az emberiség javát szolgálta, de új közönséget szerzett a könyveknek úgy általában, amivel még növelte is a szerzők és kiadók bevételeit.

Az ügy még 2005-ben került bíróság elé, a vádat az Authors Guild, vagyis a szerzők céhe és más szervezetek képviselték. Ha a bíró ellentétes ítéletet hozott volna, a Google akár 150 ezer dollár jóvátételt is fizethetett volna fejenként az érintetteknek. Az Authors Guild vezérigazgatója, Paul Aiken szerint az ítélet nagy csalódás, és természetesen fellebezni fognak. "A Google engedély nélkül digitalizálta a világ nagyjából minden értékes jogvédett művét, és a tevékenységgel bevételt is szerez. Véleményünk szerint a digitalizálás ilyen foka jócskán túlmutat a fair use kategóriáin."

Chin bíró az ítéletében utalt arra, hogy bár a Books nem jelenít meg reklámokat a megtalált könyvrészletek körül, de nyilvánvalóan van bevétele abból, hogy az emberek a keresőmotorját használva jutnak el a könyvekig. Ugyanakkor szerinte ez a profit csak sokadlagos, és elfogadható, hogy a Google célja elsődlegesen az oktatás és a kutatás segítése.

Chin szerint ez a mostani per nagyjából ugyanaz, mint amikor a 1984-ben a legfelsőbb bíróság megállapította, hogy nincs semmi jogsértő abban, ha az emberek videóra veszik a tévében látott műsorokat, és a szerzői jog megsértéséért nem lehet felelőssé tenni a felvételt lehetővé tevő eszköz gyártóját, akármennyire is szerette volna a Universal Studios emiatt kárpótlásra kényszeríteni a Sony amerikai ágát.

Rovatok