Index Vakbarát Hírportál

Nagy telefonrazziát tartott a NAV

2013. december 7., szombat 14:44

A Wikitech írta meg, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több bevásárlóközpontban is razziát tartott. Az Index úgy értesült, hogy az akció során iPhone-okat, Nokia Lumiákat és Akai márkájú telefonokat foglaltak le. A NAV arra hivatkozik, hogy a viszonteladók nem fizettek jogdíjat a készülékek után.

A jogi szabályozás szerint az üres adathordozók után jogdíjat kell fizetni, és ez a telefonok belső memóriájára is vonatkozik. A befizetést az ellenőrök a telefon IMEI száma alapján ellenőrzik; ha ez a szám nem szerepel az adatbázisban, a NAV munkatársai már le is foglalhatják a telefont.

Nem tudni, pontosan hány üzletet érintett a felülvizsgálat. A Wikitech szerint az ellenőrök az Árkádban található Media Marktból, a Tesco Megaparkból és néhány Metro áruházból vittek el telefonokat. Az érintetteket egyelőre nem sikerült elérni.

Az ügyben megkerestük a NAV-ot, akiktől a következő választ kaptuk:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi a telefonokban található adathordozók után befizetendő szerzői jogdíjak meglétét. A helyszínen lévő szakértők a telefonok IMEI száma alapján ellenőrzik, hogy megfizették-e utána a szerzői jogdíjat vagy sem. Azokat a készülékeket, amelyeknél nem fizették meg a jogdíjat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal lefoglalja. Eddig két esetben bűncselekmény, több esetben pedig szabálysértés miatt indult eljárás.

Jó kérdés, hogy az üres adathordozók után fizetett jogdíjat a telefonok valóban meg kell-e fizetni a törvény értelmében. A telefonok memóriája ugyanis nem üres: azon található például az operációs rendszer is, illetve minden előre telepített alkalmazás. Ugyanakkor a NAV munkatársai nem követtek el szakmai hibát. Az ellentmondásos helyzetre az Artisjusnak kéne megoldást találnia, de ezt a problémát az elmúlt években nem rendezték. A NAV ellenőrei tehát a jogszabályokat követve jártak el.

Rovatok