Index Vakbarát Hírportál

Vodkával és ventillátorral küldtek sms-t

2013. december 21., szombat 09:27

Kanadában újraértelmezték a részeg üzenetküldés fogalmát, és vodka használatával továbbítottak egy szöveges üzenetet. A kísérletben alkoholgőzben kódolták az ábécé betűit, különböző koncentrációs szinteket hozzárendelve azokhoz. A kémiai jelet egy ventilátorral átfújták a 4 méterre lévő dekóder felé, amely az alkohol koncentrációjának változása alapján kibetűzte az "O Canada" üzenetet.

Ehhez hasonló kémiai kommunikációt az állatok és a növények is alkalmaznak, amikor feromonok segítségével bocsátanak ki nagy hatótávolságú üzeneteket a társaiknak. Az emberek azonban mostanáig nem voltak képesek utánozni ezt műszaki eszközök segítségével.

York-i kutatók vodkával küldtek sms-t

A kísérletet elvégző Andrew Eckford professzor azért próbálta ki a vodkás üzenetküldést, mert ennek a módszernek gyakorlati haszna is lenne. Vannak olyan rendszerek, amelyekben elakadnak a rádiójelek, például az alagutakban és csövekben ez könnyen előfordulhat, de a kémiai jeleket viszonylag egyszerű lenne továbbítani. Emellett akár nanotechnológiás robotok is irányíthatók kémiai utasításokkal.

Rovatok