Index Vakbarát Hírportál

A csillámos körömlakk az adatvédelem új hőse?

2014. január 1., szerda 19:06 | aznap frissítve

Szakértők szerint laptopunk vagy tabletünk, illetve az azokon tárolt adatok védelmének legbiztosabb módja a csillámló körömlakk. A Wired cikke szerint ugyanis egyre többen aggódunk amiatt – joggal –, hogy ellopják adatainkat a gépeinkről, vagy tevékenységünket figyelő programokat telepítenek gépeinkre. A lap szerint a probléma főleg azokat veszélyezteti, akik sokat utaznak. Például Nagy-Britanniában ma is törvényes az országba be- és kilépők adatainak lehívása és tárolása, hasonló gyakorlatra pedig a Kínába utazók közül is sokan panaszkodnak.

Sokan különféle pecsétekkel védekeznek. A portokra vagy a csavarokra teszik ezeket, de a cikk szerint ezeket minimális gyakorlattal és pillanatok alatt le lehet szedni, majd úgy visszatenni, hogy a védelem nem sérül. Eric Michaud és Ryan Lackey ehelyett a Chaos Communication Konferencián azt ajánlották: csillámos körömlakkal fessünk egyedi mintákat gépeinkre. A mintát ezután le kell fényképezni, a képet pedig egy másik eszközön, mondjuk telefonon tárolni, hogy ha felmerülne a hamisítás gyanúja, ellenőrizni lehessen a csillámos pecsétet. Ha adatlopásra gyanakodnánk, a korábbi képet és az újat egy program segítségével kell összehasonlítani, mondták.

Egy erre tökéletesen alkalmas program fejlesztésén már dolgozik a páros. Második lépcsőként egy olyan opciót is fejleszteni akarnak, amely az adatlopás megelőzését segíti: a gépről csak akkor engedi majd az adatok letöltését vagy a gép más rendszerhez kapcsolását, ha biztonsági körömlakkpecsétről készült korábbi és új kép megegyezik. A fejlesztők ígérik, a programhoz bárki olcsón hozzájuthat majd, és az igazán lusta felhasználókra is gondolni fognak.

Rovatok