Index Vakbarát Hírportál

Titanic 2.0 épül Kínában

2014. január 13., hétfő 14:03

Egy kínai vidámparkban már építik a Titanic életnagyságú replikáját. Az intézmény vezetői szerint a hajóval egyszerre több százan próbálhatják ki, hogy milyen hajótörést szenvedni. Az mindenképpen szokatlan, hogy a tengertől 1500 kilométerre eső Szecsuánban szeretnék szimulálni a híres, 1912-es hajószerencsétlenséget.

A kínai Titanic építése százmillió angol fontba, nagyjából 36 milliárd forintba fog kerülni, és várhatóan 2016-ra készül el. A projekt fő finanszírozója Su Shaojun, a Seven Star befektetési csoport vezetője; szerinte Ázsiának nagy szüksége van egy Titanic-múzeumra.

A projekt elsősorban a Titanic minél alaposabb rekonstrukcióját célozza, de múzeumként emléket állít az 1997-es James Cameron-filmnek is. Viszont a szimulációval azt is kipróbálhatjuk, hogy milyen érzés lehetett, amikor a Titanic süllyedni kezdett.

Amikor a hajó nekicsapódik a jéghegynek, az megrázza a hajótestet. Az emberek megélhetik, milyen az, amikor betör a víz a hajóba; ezt hang- és fényeffektekkel szimuláljuk. Az emberek azt fogják gondolni, hogy elsüllyednek, és menekülniük kell, ha élni akarnak – mondta Su.

Bernard Hill, aki a Cameron-filmben Edward Smith kapitány szerepét játszotta, Hongkongba repült, hogy támogassa a replika megépítését. Szerinte nincs azzal semmi baj, hogy egy tragédiára alapoznak egy vidámparkot. 

Nagyon finom, érzékeny módon közelítik meg a kérést, és nagyon is tisztában vannak vele, hogy mekkora katasztrófa történt 1912-ben. Nem hiszem, hogy ez kisebbítené a tragédiát – vélte Hill.

A Seven Star Hillnek csak a hongkongi útját és a szállását fizette, azért nem kapott pénzt, hogy beszédet mondjon a konferencián. Látványtervek egyelőre nem kerültek nyilvánosságra a Titanic 2.0-ról.

Rovatok