Index Vakbarát Hírportál

Viagrát árul a zombifridzsider

2014. január 16., csütörtök 23:15

A Proofpoint online biztonságtechnikával foglalkozó cég szakértői azonosították az első olyan spamkampányt, amit egy számítógépek mellett különféle okoseszközökből épített zombihálózat tagjai hajtottak végre.

A kéretlen reklámlevelek terjesztését általában vírussal fertőzött számítógépekkel végeztetik az erre szakosodott online bűnözői körök, így ugyanis a feladó ip-címek nagyon változatosak, és nem egyszerű ilyen alapon kiszűrni a levélszemetet a forgalomból. Egy másik ok, hogy a több tízezer gépből álló zombihálózatokon eloszlik a terhelés, hatalmas mennyiségű levelet lehet kiküldeni róluk. Spamben, vagy szürkezónás, nem mindenhol legális, és sokszor hamisított gyógyszereket, potencianövelőket árulnak, illetve sokszor vírusokat terjesztenek.

A most leleplezett spamkampány december 23 és január 6 között zajlott, 750 ezer kéretlen reklámlevelet küldött ki a hálózat, amiben számítógépek mellett nagyjából 100 ezer okoseszköz is szerepelt. Többségükben internetre kötött médialejátszók, okostévék, illetve legalább egy intelligens hűtőgép adta a számítási teljesítményét és sávszélességét a közösbe a tulajdonosaik tudta nélkül.

Szakértők az internet of things-divathullám elindulása óta szajkózzák, hogy a miniszámítógéppel, és internetkapcsolattal felszerelt kütyük biztonsági szempontból különösen nagy kockázatot jelentenek, mivel a gyártóik általában kevés rutinnal rendelkeznek online biztonság terén, sokszor eszükbe sem jut megfelelő védelmet felépíteni, vagy azt rendesen tesztelni.

Rovatok