Index Vakbarát Hírportál

A Spotify tudja, mit akarunk hallgatni

2014. január 21., kedd 09:04

A zeneszolgáltatók általában igyekeznek megismerni a felhasználóik ízlését, de ehhez a korábban hallgatott zenéink alapján készített algoritmust használják. A Spotify egy lépéssel tovább menne: olyan szenzorokat és alkalmazásokat is támogatnának, amik a testhőmérsékletünket, alvási periódusainkat, szívritmusunkat is figyelné az ízlésünkön kívül, hogy kiválaszthassa a hangulatunkhoz legjobban illő zenét.

Minél több adatot gyűjt rólunk a Spotify, annál jobb ajánlásokat tud adni a kifinomult algoritmusok segítségével. A cég termékmenedzsere, Donovan Sung szerint olyan tényezőket is figyelembe lehetne venni az ajánlásoknál, mint a mozgásunk sebessége – amit a mobiltelefonok észlelhetnek –, a szívverésünk tempója vagy a testhőmérsékletünk. Ezek alapján a Spotify a felhasználó érzelmi és fizikai állapotát is figyelembe venné dalválasztáskor.

Sung elmondta, hogy az intelligens rendszer az adott tevékenységünkhöz igazíthatná a lejátszott számokat, mivel tudná, hogy éppen heverészünk, futunk, vezetünk, vagy késő estig dolgozunk. A hallgatónak egy gombot sem kéne megnyomnia, a gép helyette is tudná, hogy mit akar hallgatni.

Rovatok